Bugarski mediji: Od Sofije su 1999. tražili nebo za bombardovanje Beograda, sad traže zemlju za vojsku

© Foto : Wikipedia/Chavdar GarchevBugarski Migovi-29
Bugarski Migovi-29 - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Kandidati bugarske partije GERB za budućeg premijera neće mnogo razmišljati, ako od Bugarske zatraže „nešto“ vezano za konflikt na istoku Ukrajine, navodi se u članku objavljenom na bugarskom portalu „Epicentar“.
„Tenzije (u istočnoj Ukrajini) mogle bi da pređu u vruću fazu, a Bugarska je sused Ukrajine preko Crnog mora. Zbog toga verovatna politička destabilizacija ovde toliko plaši naše spoljnopolitičke partnere. Opasnost od održavanja ponovnih izbora i verovatnoća političke krize – to je glavna misao koja se provlačila kroz gotovo sve analize bugarskih izbora u zapadnoj štampi“, piše bugarska novinarka novinarka Krasina Kristeva.

Prema njenim rečima, situacija u kojoj se našla Bugarska verovatno podseća zapadne partnere na situaciju iz 1999. godine kada je NATO bombardovao Srbiju, a Bugarska je pristala da otvori svoj vazdušni prostor za avione NATO-a. Bugarska socijalistička partija je u to vreme kategorički bila protiv takve odluke. Bugarski narod takođe „nije shvatio postupak Kostova“, ističe Kristeva.

„Tada su od nas tražili (da ustupimo) nebo i kabinet Ivana Kostova je otvorio bugarsko nebo za avione NATO-a. Danas nam mogu tražiti i zemlju. Već postoje mišljenja u pravcu raspoređivanja američke vojske u Bugarskoj i Rumuniji“, ističe novinarka.

Ona je istakla da vladajuća stranka GERB razmatra mogućnost da za premijera predloži jednog od dvojice bivših ministara spoljnih poslova Bugarske – Daniela Mitova i Nikolaja Mladenova. Borisov je kasnije saopštio da je njegov kandidat za premijera Mitov.

Podsetimo, ranije je bivši šef Pentagona Mark Esper predložio da se u cilju suprotstavljanja Rusiji u Bugarskoj i Rumuniji rasporedi američka vojska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala