Amerikancima su Ukrajinci izgovor, pravi cilj je u Crnom moru 

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Mass Communication Specialist 3r / Američki razarač "Ros" na Crnom moru
Američki razarač Ros na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Ukrajina je samo potrošni materijal, zahvaljujući kom su Amerikanci dobili mogućnost da pošalju svoje brodove u Crno more i stvore tenziju, kažu ruski eksperti, dodajući da američki brodovi ne predstavljaju nikakvu egzistencijalnu pretnju za Rusiju. 

Turska je pre nekoliko dana u skladu sa Konvencijom iz Montrea obavestila sve potpisnice da će američki ratni brodovi proći iz Sredozemnog u Crno more sredinom aprila. Mediji su preneli da se radi o razaračima. Moskva upozorava Sjedinjene Države da im je bolje da se drže podalje od Rusije i Krima, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, dodajući da je rizik od izbijanja incidenata visok. 

Amerikanci održavaju tenzije u Crnom moru

Vojni ekspert Ivan Konovalov kaže da je neprekidno prisustvo brodova SAD i NATO-a u Crnom moru politika Sjedinjenih Država i njihovih saveznika prema crnomorskom regionu, koju oni prate poslednjih sedam godina.

„Njihovi ratni brodovi se ne mogu trajno bazirati u Crnom moru, jer prema sporazumu iz Montrea, samo ratni brodovi crnomorskih država mogu stalno biti u Crnom moru. Shodno tome, američki, a ponekad francuski i britanski brodovi ulaze na određeno vreme u Crno more po principu rotacije, to jest, smenjuju se. Ovo se odvija neprekidno. Štaviše, razarač sa navođenim raketama „Donald Kuk“ se vrlo često nalazi u Crnom moru. I svojevremeno je ruski Su-24 uplašio njegovu posadu, leteći nisko iznad razarača i ugasivši sve njegove elektronske sisteme“, kaže Konovalov.  

Po mišljenju Konovalova, neprekidan boravak brodova Sjedinjenih Država i NATO-a u Crnom moru je zadatak koji ispunjavaju kako bi održavali tenzije u ovom regionu. On dodaje da je prisustvo Amerikanaca u Crnom moru, naravno, uslovljeno prvenstveno ukrajinskom situacijom.

„Kijev neprestano traži podršku Zapada i na ovaj način je dobija. SAD je Ukrajini stavila do znanja da je mali, ali svakako američki saveznik. Međutim, Amerikanci koriste ovu priliku kako bi Rusija bila pod tenzijom. Njima je to potrebno. Dok je Ukrajina u ovom pogledu samo potrošni materijal. Ona je napravila presedan zahvaljujući kom su Amerikanci dobili mogućnost da pošalju svoje brodove u Crno more“, istakao je Konovalov.

SAD neće ratovati za Ukrajinu

Ruski vojni analitičar Konstantin Blohin komentariše da dva američka broda svakako ne predstavljaju nikakvu ozbiljnu i egzistencijalnu pretnju za Rusiju, jer su oni u manjini. 

„Jasno je da je sama činjenica slanja brodova u Crno more demonstracija evroatlantske solidarnosti i podrške Ukrajini, odnosno Sjedinjene Države ne samo rečima, već i delima pokušavaju da pomognu Ukrajini. Ovo je čisto simbolična pomoć i da Amerikanci neće ratovati za Ukrajinu. Američki eksperti kažu da Sjedinjene Države treba da izbegavaju direktan vojni sukob sa Rusijom, jer bi to moglo dovesti do nepredvidivih rezultata. Ali oni će naravno pokušavati da joj pruže finansijsku pomoć, kao i vojno-političku“, istakao je Blohin. 

Političari poput, na primer, Viktorije Nuland, Bajdena i Blinkena su jastrebovi koji će pokušavati da pruže ovu pomoć, kaže Blohin, pojašnjavajući da je Bajden poznat po tome što je kritikovao Bila Klintona zbog kolebanja u vezi sa udarom NATO na Jugoslaviju.

„S druge strane, Ukrajina će se dodvoravati Sjedinjenim Državama u iščekivanju nove finansijske pomoći. Međutim, smatram da Zelenski rizikuje da upadne u istu zamku u koju je upao Mihail Sakašvili 2008. godine. On je takođe mislio da će mu Zapad, to jest SAD, sto posto pomoći u vojnom obračunu sa Rusijom. Ali nisu mu pomogli. Tako i Zelenski može da se zapetlja u ovoj situaciji“, zaključio je Blohin. 

Uloga Sjedinjenih Država u novom zaoštravanju situacije u Donbasu bila je tema autorske emisije glavne urednice Sputnjika na srpskom jeziku Ljubinke Milinčić:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala