Amerikanci stižu na Tajvan, Kina započela vojne vežbe

© Chinese Ministry of National DefenseKineski lovci J-16
Kineski lovci J-16  - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Samo nekoliko sati uoči današnjeg dolaska bivših visoki zvaničnika američke administracije u Tajpej, čija poseta bi trebalo da pošalje poruku predsednika SAD Džozefa Bajdena da je posvećen Tajvanu i demokratiji u toj zemlji, Kina je saopštila da nedaleko od Tajvana izvodi "borbene vežbe".

Zvanični Tajpej se u nekoliko navrata žalio na kinesko vojno prisustvo i izvođenja vojnih vežbi, tokom kojih su kineski ratni avioni često nedozvoljeno ulazili u vazdušni prostor Tajvana, navodi Rojters.

Poslednji takav slučaj dogodio se u ponedeljak, kada je ukupno 25 kineskih borbenih aviona, među kojima i bombarderi sposobni da nose nuklearne bombe, ušlo u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, prenosi agencija.

Predstavnik kancelarije za Tajvan kineskog nacionalnog saveta Ma Điaoguang, izjavio je da vojni manevri kineske armije predstavljaju odgovor na provokacije i mešanje stranih oružanih snaga na Tajvanu.

"Organizovanje Narodnooslobodilačke vojske na vojnim vežbama u Tajvanskom moreuzu neophodno je radi rešavanja trenutne bezbednosne situacije i za zaštitu nacionalnog suvereniteta“, rekao je Ma Điaoguang.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala