“Zapisi Balkanista” – anatomija prijateljstva Srba i Rusa /foto/

© Sputnik / Lola Đorđević Promocija knjige „Zapisi Balkanista“ Olega Bondarenka
 Promocija knjige „Zapisi Balkanista“ Olega Bondarenka  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Knjiga „Zapisi Balkanista“ je anatomija prijateljstva Srba i Rusa i odnosa dve zemlje koji su na „zvezdanom nivou“, rečeno je na promociji zbornika članaka ruskih autora o Srbiji i regionu, održanom u Skupštini grada Beograda.

Knjiga u izdanju „Službenog glasnika“, sačinjena od materijala objavljenih na sajtu „Balkanist“ a po izboru publiciste Olega Bondarenka, pokazuje kako Srbiju vide drugi i kako vide našu budućnost, rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je podsetio da su istoriju rusko-srpskih odnosa i prijateljstva dva naroda obeležila dva ključna događaja: ulazak Ruske imperije i cara Nikolaja II u Prvi svetski rat zbog Srbije zbog čega je izgubio i krunu i glavu, i kao uzvratni gest gostoprimstvo koje je Kraljevina Jugoslavija pružila za 40.000 ruskih emigranata posle revolucije 1917.godine.

„To prijateljstvo se kasnije manifestovalo i tokom Drugog svetskog rata, a iako u politici postoje pre svega interesi, možemo da kažemo da smo braća i da vodimo računa jedni o drugima“, rekao je Vesić.

© Sputnik / Lola Đorđević Promocija knjige „Zapisi Balkanista“ Olega Bondarenka u izdanju Službenog glasnika.
“Zapisi Balkanista” – anatomija prijateljstva Srba i Rusa /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Promocija knjige „Zapisi Balkanista“ Olega Bondarenka u izdanju Službenog glasnika.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da je knjiga važna i za ruske diplomate koji viđenjima iznetim u njoj dopunjavaju svoja iskustva.

„Knjiga je sveobuhvatna, opisuje političke događaje ali i otvorena pitanja koja sprečavaju razvoj Balkana, a obuhvata razdoblje koje je bilo značajno za naše dve države čiji odnos beleži novi uspon. Balkanist može da pruži dodatnu analizu regiona i budućnosti naših odnosa“, rekao je ambasador.

Oleg Bondarenko je precizirao da je "Balkanist" počeo sa radom oktobra 2018. godine, a da danas ima i srpsku verziju, Telegram kanal, kao i emisiju na radiju „Govorit Moskva“ gde se jednom nedeljno govori o Balkanu.

„Zbornik je izbor najboljih članaka naših autora iz sfere politike, ekonomije, religije, kao i intervjua – recimo s Emirom Kustiricom, Miloradom Dodikom, te portreta brojnih političkih aktera s Balkana. Knjiga je anatomija rusko-srpskog prijateljstva savremenog perioda“, naveo je Bondarenko.

© Sputnik / Lola ĐorđevićOleg Bondarenko
“Zapisi Balkanista” – anatomija prijateljstva Srba i Rusa /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Oleg Bondarenko

Ukazujući na visok nivo odnosa dve zemlje, publicista je predložio i na koji način se oni mogu dalje produbiti.

„Beograd bi, umesto Istambula mogao postati hab za letove iz Rusije. S druge strane, u kontekstu loših odnosa između Rusije i Zapada bilo bi dobro napraviti neku novu Helsinšku konferenciju zarad mira i stabilnostu u svetu. Srbija bi kao neutralna zemlja koja ima odlične odnose i sa Rusijom, i sa Amerikom, i sa EU, i sa Kinom, i sa arapskim svetom bila odlično mesto da se napravi takva konferencija kao nekad samit nesvrstanih u Beogradu“, ocenio je Bondarenko.

© Sputnik / Lola ĐorđevićTribina Srpsko-ruski odnosi u savremenom multipolarnom svetu povodom objavljivanja knjige „Zapisi Balkanista“ u izdanju Službenog glasnika.
“Zapisi Balkanista” – anatomija prijateljstva Srba i Rusa /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Tribina Srpsko-ruski odnosi u savremenom multipolarnom svetu povodom objavljivanja knjige „Zapisi Balkanista“ u izdanju Službenog glasnika.

O knjizi, ali i odnosima Srbije i Rusije govorili su i Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, i Dragutin Matanović, savetnik predsednika Srbije.

Na promociji knjige ambasador Bocan-Hačenko je takođe uručio Goranu Vesiću zahvalnicu predsednika Rusije Vladimira Putina za doprinos u organizaciji „Besmrtnog puka“ a povodom 75.godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Harčenko uručio Goranu Vesiću Medalju sećanja na 75 godina od pobede u Velikom otadžbinskom ratu
“Zapisi Balkanista” – anatomija prijateljstva Srba i Rusa /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Ambasador Harčenko uručio Goranu Vesiću Medalju sećanja na 75 godina od pobede u Velikom otadžbinskom ratu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala