Važno za mir i bezbednost: Vest o mogućem sastanku Putina i Bajdena ─ globalni događaj

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaSusret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine
Susret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Sastanak predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena je globalna vest, kako po razmerama, tako i po značaju i perspektivama, rekao je ruski senator Konstantin Kosačov, dok UN poručuje da je otvoren i pozitivan dijalog između Rusije i SAD izuzetno važan za mir i bezbednost.
„Najvažnija stvar je mogući lični sastanak narednih meseci, kao i zadatak resorima i pomoćnicima da ga temeljno pripreme. To nije samo vest dana. To je globalnom vest i po razmerama, i po značaju i po perspektivama“, napisao je ruski senator na Fejsbuku.

Kako kaže, predstoji najteži posao i bilo bi pogrešno da se umanjuju problemi, ali kada postoje formati za razgovor o njima, za približavanje stavova ili bar za bolje razumevanje zabrinutosti i namera jedni drugih – to je već mnogo.

Prema njegovom mišljenju, to što je baš Bajden pozvao Putina „karakteristično je u svakom smislu, posebno u svetlu poslednjih nemira“.

On je istakao da razgovor dvojice lidera ukazuje na želju da se „raščisti“ bilateralna agenda koliko je moguće, kako se ne bi stvarale nepotrebne smetnje u zajedničkom radu.

Kosačov smatra da razgovor takođe ukazuje na obostranu spremnost da se razgovara o svim nagomilanim pitanjima u interesima osiguravanja strateške stabilnost.

„Ovo je veoma važan korak napred“, konstatuje senator.

Takođe je istakao da je još jedan važan momenat razgovora predsednika ─ „utvrđivanje nesuglasica, ali bez njihovog dramatizovanja“.

Korak od konfrontacije ka dijalogu

Oglasio se i predsednik Komiteta za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Leonid Slucki, podsetivši da je inicijativa za telefonski razgovor između predsednika SAD i Rusije potekla od američke strane i da su to koraci od konfrontacije ka dijalogu.

„Upravo je Bajden izrazio interesovanje za uspostavljanje stabilne i predvidljive saradnje po pitanju kritičnih problema kao što su iranski nuklearni program, situacija u Avganistanu, globalne klimatske promene. Dakle, sa američke strane, na čiju je inicijativu i održan razgovor, to su bili koraci od konfrontacije ka dijalogu“, rekao je Slucki.

Prema njegovom mišljenju, taj stav odgovara ne samo uzajamnim interesima, nego i interesima međunarodne bezbednosti.

Slucki je dodao da je „dobra vest“ to što su „lideri dve najveće nuklearne sile potvrdile spremnost da sarađuju po pitanjima strateške stabilnosti i kontrole naoružanja“.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik smatra da je dijalog izuzetno važan.

„Mislim da je izuzetno važno za rad, koji se odvija ovde u UN radi mira i bezbednosti, da Moskva i Vašington, dva stalna člana Saveta bezbednosti, imaju otvoren i pozitivan dijalog. Podržaćemo svaki dijalog između dve zemlje“, saopštio je Dižarik.

Podsetimo, predsednik SAD Džo Bajden pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina i predložio mu je da održe sastanak u trećoj državi, saopštila je Bela kuća. Pored toga, tokom telefonskog razgovora Bajden je izrazio zabrinutost „iznenadnim“ povećavanjem ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden na skandalozno pitanje novinara da li smatra ruskog predsednika ubicom, odgovorio potvrdno. Kao odgovor na to, Putin mu je poželeo dobro zdravlje i pozvao je američkog kolegu da održe javnu diskusiju.

Celu poruku ruskog predsednika možete pogledati u video-prilogu:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala