Upaljen alarm u regionu: Stiglo snežno nevreme, zimski dani usred proleća i u Srbiji /video/

CC0 / Pixabay / Zimska idila
Zimska idila - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Posle niza toplih, prolećnih, uglavnom sunčanih dana sa temperaturama iznad 20 stepeni, stiglo je zahlađenje praćeno kišom, a meteorolozi najavljuju čak i sneg. Snežno nevreme već je zahvatilo Hrvatsku, a meteoalarm upaljen je i za pojedine delove BiH.

Meteorolog Nedeljko Todorović je izjavio da ne bi bilo veliko iznenađenje da u toku naredne noći i u četvrtak bude kratkotrajnog snega, posebno na zapadu i jugozapadu zemlje.

Što se tiče Beograda, verovatnoća za snežne padavine je manja, ali Todorović navodi da se ni to ne može isključiti.

Todorović je za RTS rekao da će sutra maksimalne temperature biti oko 6 stepeni u Beogradu, u četvrtak 8-9, a u petak 10. Ističe da će ta tri dana biti najhladnija u narednom periodu.

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICTek od vikenda temperatura u porastu.
Upaljen alarm u regionu: Stiglo snežno nevreme, zimski dani usred proleća i u Srbiji /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Tek od vikenda temperatura u porastu.

Prema njegovim rečima, od subote i nedelje temperatura će polako da raste i da će biti između 12 i 14 stepeni. Međutim, ni naredne sedmice neće biti vedro jer će se zadržati periodi oblačnosti s kišom.

Todorović je naveo da u narednih desetak dana neće biti toplih dana, ističući da je ove godine april hladniji u odnosu na prošlu godinu.

Kad se možemo nadati toplijem vremenu

U planinskim predelima će se povećati postojeća visina snežnog pokrivača, a sa ovim tipom vremena, sneg na planinama zadržaće se do kraja aprila i početka maja, ukazao je Todorović.

© Sputnik / Lola ĐorđevićTek za desetak dana temperatura će početi da prelazi 20 stepeni.
Upaljen alarm u regionu: Stiglo snežno nevreme, zimski dani usred proleća i u Srbiji /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Tek za desetak dana temperatura će početi da prelazi 20 stepeni.

Ističe da će tek za desetak dana temperatura početi da prelazi 20 stepeni.

Meteorolog je analizirao podatke u prethodnih stotinak godina, navodeći da je primetio da često sredinom aprila nastupe naoblačenja i zahlađenja.

Todorović veruje da će ovo leto biti toplije nego prošlo i da ćemo imati više ekstremno toplih dana. Ipak, kako  poručuje, u junu i julu nećemo izbeći pljuskove i lokalne nepogode.

Snežno nevreme u Hrvatskoj, meteoalarm upaljen i u BiH

Hrvatsku je drugi put u aprilu zahvatilo snežno nevreme, zbog kojeg su zatvoreni svi putni pravci za kamione sa prikolicama i tegljače.

Kako je objavio portal „Indeks“, u Zagrebu duva jak vetar i pada kiša.

Deo Jadrana sinoć je pogodilo nevreme koje je izazvalo velike talase.

Žuti meteoalarm objavljen je i za pojedine delove BiH, gde se očekuju obilnije padavine i pojačan vetar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala