Tajna imena srpske kraljice: Jedina se tako zvala u vizantijskoj dinastiji, a presudilo je 12 sveća

© Wikipedia / Javno vlasništvoFreska srpske kraljice Simonide Paleolog, supruge kralja Milutina, u manastiru Gračanica
Freska srpske kraljice Simonide Paleolog, supruge kralja Milutina, u manastiru Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Srpska kraljica Simonida, supruga kralja Milutina, jedina je u vizantijskoj dinastiji Paleologa, od koje potiče, nosila to ime. Ona je ime dobila na neobičan način, po svetom Petru, čije je prvobitno ime bilo Simon, a o tome koje ime će da ponese odlučilo je 12 sveća.

Simonida je bila četvrto po redu dete rođeno u braku romejskog cara Andronika II Paleologa i njegove druge žene Irine (Jolante) od Monferata, piše Fejsbuk stranica Srpska srednjovekovna istorija. Carski par je pre Simonide dobio trojicu sinova: Jovana, Vartolomeja i Teodora.

Žiža Radivojević i Marina Rajević Savić - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2021
Žiža Radivojević: Velike srpske ljubavi /video/

Kako je Vartolomej umro vrlo mlad, u vladarskoj porodici je zavladao veliki strah da će ista sudbina zadesiti žensko dete rođeno 1293/1294. godine.

„Prema pisanju romejskog istoričara Georgija Pahimera, tada je jedna iskusna i časna žena dala savet kako da se novorođenčad spasavaju od smrti. U odaji gde boravi tek rođeno dete trebalo je postaviti slike 12 apostola, a ispred svake slike po sveću jednake dužine i težine. Sveće je trebalo upaliti u isto vreme, sveštenici je trebalo pojući da se mole za novorođenče i trebalo je sačekati koja će se sveća poslednja ugasiti. Dete je trebalo nazvati po apostolu ispred kojeg se ugasila poslednja sveća“, piše na stranici Srpska srednjovekovna istorije.

U ovom slučaju poslednja je izgorela sveća ispred slike apostola Petra-Simona i devojčica je dobila ime Simonida.

„Zanimljivo je da je od 32.000 ličnosti iz doba dinastije Paleolog posvedočenih u pisanim izvorima, samo Andronikova i Irinina ćerka nosila ime Simonida“, napisano je u postu.

Simonida se udala za kralja Milutina 1299. godine. U braku u kojem nisu imali dece bili su sve do Milutinove smrti 1321. godine, nakon čega se Simonida vraća u Carigrad, gde se zamonašila.

„Kada je 1324. godine Milutin proglašen za sveca, Simonida je poslala zlatno kandilo za njegov grob u Manastiru Banjskoj. U noći između 12. i 13. februara 1332. godine prisustvovala je upokojenju svoga oca Andronika (monaha Antonija), nekadašnjeg romejskog cara. Smatra se da je preminula nakon 1345. godine“, navodi stranica Srpska srednjovekovna istorija.

Prema poznatim istorijskim izvorima, brak Simonide, koja je imala samo pet ili šest godina, i srpskog kralja Milutina, ugovoren je kako bi se uspostavio mir između Srbije i Vizantije.

Bogosluženje u hramu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2020
Dešifrovani nepoznati spisi: Rusi slave srpske svetitelje — šest vekova /video/

Pregovori o braku počeli su posle srpskih vojnih pobeda, a samo dve ženske osobe iz dinastije Paleologa bile su neudate, Andronikova sestra Evdokija i ćerka Simonida.

Kako je Evdokija bila u žalosti za preminulim suprugom, trapezuntskim carem Jovanom Drugim Velikim Komninom, prema vizantijskim običajima, odbila je ponovnu udaju.

Tako je samo Simonida, iako devojčica, preostala za udaju za srpskog kralja, koji je bio četiri godine stariji od Simonidinog oca, a svojih pet brakova sklapao je vođen političkim razlozima.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala