SPC: Pokušaj ugrožavanja opstanka bratstva Visokih Dečana

© Sputnik / Branko MaksimovićČetiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv arhimandrita Save Janjića, igumana manastira Visokih Dečana, kao i u celoj javnosti, i u Srpskoj Patrijaršiji su primljene sa indignacijom.

Jasno je da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja opstanka bratstva Visokih Dečana, pa samim tim i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

"Još jednom ističemo i sa ponosom ponavljamo da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cele svoje istorije, a posebno tokom ratnih devedesetih godina dvadesetog veka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na veru i naciju. Kao takvi oni služe sa ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Srpskoj Crkvi", zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala