Šojgu: SAD koncentrišu snage na ruskoj granici, Rusija prebacila dve armije

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Severne flote motorizovane brigade Severne flote Rusije u Murmanskoj oblasti
Vojne vežbe Severne flote motorizovane brigade Severne flote Rusije u Murmanskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i NATO prebacuju svoje snage ka granicama evropskog dela Rusije, glavni borbeni potencijal im je na Baltiku i u Crnomorskom regionu, upozorio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
„Sada američke snage prebacuju iz kontinentalnih delova severne Amerike preko Atlantika u Evropu. U Evropi se snage premeštaju ka ruskim granicama. Glavne snage koncentrišu se crnomorskom regionu i baltičkom regionu“, rekao je Šojgu na sastanku u Severomorsku.

Prema njegovim rečima pored granica Rusije biće ukupno razmešteno 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i tehnike, uključujući stratešku avijaciju.

Rusija odgovara na preteće aktivnosti NATO-a

Ministar je istakao da Rusija preduzima mere kao odgovor na preteće vojne aktivnosti NATO-a, vežbe jedinica kombinovanih snaga i vazdušno-desantnih snaga pokazale su punu spremnost trupa.

„Reagujući na preteće vojne aktivnosti Alijanse, preduzeli smo odgovarajuće mere. U okviru kontrolnih mera i vežbi tokom zimskog perioda obuke izvršena je iznenadna provera borbene gotovosti trupa Zapadnog i Južnog vojnog okruga“, rekao je Šojgu.

Ministar je dodao da je Severna flota sposobna da se efikasno suprotstavi postojećim izazovima i pretnjama Rusije na Arktiku.

Ledeni breg - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Rusija nikome ne preti na Arktiku, tenzije izazivaju vojne aktivnosti Amerike

„Za jačanje odbrambene sposobnosti Ruske Federacije i zaštitu njenih nacionalnih interesa na Arktiku, Ministarstvo odbrane sistematski radi na povećanju borbene sposobnosti Severne flote. Flota se oprema savremenom vojnom tehnikom prilagođenom za upotrebu u surovim klimatskim uslovima. Aktivno se izvodi borbena obuka i sprovode razne istraživačke aktivnosti“, precizirao je Šojgu.

On je podsetio da je prošle nedelje završena složena arktička ekspedicija „Umka 2021“.

„Teško je preceniti značaj. Prvi put u istoriji sovjetske podmorničke flote, ruske flote, istovremeno su ispod leda izašle tri nuklearne podmornice“, istakao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, „značajna pažnja se poklanja poboljšanju arktičke infrastrukture“.

Za tri nedelje prebačene dve armije i tri jedinice

Oružane snage Rusije su za tri nedelje uspešno prebacile dve armije i tri jedinice vazdušno-desantnih snaga na zapadne granice, dodao je Šojgu.  

Ministar je naglasio da su „trupe pokazale punu gotovost i sposobnost da izvršavaju zadatke kako bi osigurale vojnu bezbednost zemlje“.

„U ovom trenutku su ove jedinice i formacije angažovane na vojnim vežbama. Sve aktivnosti provere planirane su da se završe u naredne dve nedelje“, dodao je ministar.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala