Selaković u nastavku sednice SB UN : Ponižavajuće stanje srpske baštine na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Lola Đorđević Nikola Selaković
 Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj KiM, posebno ukazao na brojne fizičke napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, ističući da se samo tokom dve nedelje, čak sedam pravoslavnih objekata u pokrajini našlo se na meti vandala: On je skrenuo pažnju i na slučaj manastira Dečani.

U nastavku sednice, šef srpske diplomatije Nikola Selaković je istakao da je ponižavajuće stanje u kojem se nalazi srpska kulturna i duhovna baština na prostoru KiM, uključujući i četiri spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska - Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija. On je naveo i da je manastir Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na KiM.

"Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog hrišćanskog nasleđa, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti. Takvim pristupom Prištine, srpska kulturna baština se dodatno ugrožava", rekao je Selaković.

Istakao je da je čitav slučaj prerastao u potpuni apsurd, time što je nevladina organizacija koja sebe naziva Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana manastira Dečani Save Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

Zastava Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Predstavnica Prištine na SB UN: Neophodno međusobno priznanje i poboljšanje odnosa sa Srbijom

Šef srpske diplomatije razbio veliku albansku laž o ratu na Kosovu i Metohiji

Nikola Selaković odgovorio je na sednici Saveta bezbednosti UN na optužbe predstavnika Prištine Donike Gervale.

"Mnogo sam naučio danas od mnogih govornike i neću reagovati na sve što sam čuo, ali dozvolite mi da reagujem na ponovljene lažne tvrdnje predstavnika Prištine o broju žrtava seksualnog nasilja tokom konflikta na Kosovu i Metohiji, tj. tvrdnje da je 20.000 Albanki silovano. Pokušaji privremenih institucija na Kosovu i Metohiji su očigledni u njihovom pokušaju da stvore narativ o masovnom silovanju Albanki i da iskoriste propagandne metode i laži u tu svrhu. Jasno je da bilo žrtava na svim stranama konflikta, kao i to da naša strana ima dokaze o brojnim srpskim žrtvama", rekao je Selaković.

On je ukazao na podatke UNMIK-a da je samo 1414 prijava o seksualnom nasilju bilo, 912 prihvaćeno, dok albanska strana govori da je "20.000 Albanki silovano".

Na optužbe o "navodnom genocidu nad Albancima", on kaže da Priština nastavlja sa propagandom mržnje, i otvorenog neprijateljstva protiv srpskog naroda i da je cilj takvih stavova da se sakrije odgovornost za albanske zločine.

"Najveće žrtve konflikta na Kosovu i Metohiji su nedužni civili, ubijeni i proterani, bez obzira na to da li su Srbi, Albanci ili neke druge nacionalnosti", rekao je Selaković.

Obraćanje započeto protestom

Selaković je obraćanje započeo protestom zbog isticanja simbola tzv. državnosti Kosova u pozadini predstavnice Prištine Donike Gervale.

Zahir Tanin - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Šef Unmika: Dijalog osnova napretka

"Nemam izbora nego da uložim protest zbog isticanja simbola tzv. državnosti Kosova. Iako su predstavnici Prištine u više navrata bili upozoreni uključujući od strane predsedavajućeg SB UN na prethodnoj sednici da su ovakve zloupotrebe sednica apsolutno neprihvatljive i predstavljaju flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti o učešću privremenih institucija u Prištini", rekao je Selaković pozivajući se na član 39 pravila procedure Saveta bezbednost.

Ponovo se suočavamo, poručio je, sa, kako je rekao, besprizornim nepoštovanjem tog pravila ovog uvaženog tela.

Ponovio je poziv da se preduzmu neophodni koraci da bi se sprečile takve zloupotrebe.

Predstavnik Rusije: Što pre formirati ZSO

Svi predstavnici članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozdravili su formiranje vlade u Prištini posle održanih izbora i pozvali na nastavak dijaloga sa Beogradom uz posredovanje Evropske unije.

Zamenik šefa ruske misije pri UN Dmitrij Poljanski, na početku svog izlaganja je još jednom protestovao jer je tokom izlaganja predstavnice privremenih prištinskih institucija iza nje stajala zastava tzv. nezavisnog Kosova.

Poljanski je prištinske vlasti kritikovao zbog nedostatka konstruktivnog pristupa, ističući da je najvažnije da se što pre formira Zajednica srpskih opština. On je ukazao na važnost rada misije UN na KiM u, kako je rekao, ovim teškim okolnostima.

"Podržavamo da trenutni budžet i brojnost osoblja Unmika ostanu nepromenjeni, kao i dogovorenu učestalost i format sastanaka Saveta bezbednosti UN o KiM", rekao je Poljanski.

Rusija je protiv prijema Prištine u međunarodne organizacije, rekao je ruski diplomata, podsećajući da je Specijalni sud za zločine podigao optužnice protiv nekolicine visokih zvaničnika kosovskih vlasti i OVK.

Još jednom je zatražio da se pravdi privedu i kazne napadači na ruskog diplomatu, koga su kosovski policajci pre nekoliko godina pretukli na severu KiM.

Poljanski je upozorio i na opasnost koja vreba od radikalnih islamista na KiM, kao i na napade na srpske verske i istorijske objekte.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Mils je rekao da su obećanja lidera Srbije i Kosova u Beloj kući iz septembra ojačala temelje za ekonomsku saradnju i razvoj. Istovremeno je pohvalio Kosovo zbog uspostavljanje odnosa sa Izraelom.

"SAD pozivaju obe strane da primene sporazume iz prošlosti i pristupe razgovorima u okviru dijaloga pragmatično i predvidljivo, sa ciljem zaključenja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je američki predstavnik.

On je ponovio stav SAD da je Unmik ispunio svoju ulogu i da tu misiju treba ukinuti.

Kina poručila: Poštujte teritorijalni integritet Srbije

Predstavnik Kine ocenio je na sednici Saveta bezbednosti da je kosovsko-metohijsko pitanje ključno za mir i stabilnosti na Balkanu i u Evropi i istakao da je važno da Beograd i Priština postupaju u okviru Rezolucije 1244 SB UN kako bi našli rešenje prihvatljivo za obe strane.

Predstavnik Kine naglasio je da u ovom procesu treba da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

On je podsetio da je dijalog u zastoju od decembra prošle godine i poručio da se Kina raduje njegovom nastavku i ceni spremnost srpske strane da razgovara.

Istovremeno je naglasio da se mora implementirati ono što je ranije postignuto u okviru dijaloga i poručio da bi tzv. Kosovo trebalo da primenjuje postignute sporazume i što pre učini efikasne napore za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Jačanje jedinstva između etničkih grupa je jedini način da se postignu mir i stabilnost na Kosovu",  rekao je on.

Sednica prethodno nakratko bila prekinuta

Sednica SB UN nakratko je bila prekinuta kada je Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, ono nije opštepriznata država.

Poljanski je rekao da je to "teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu".

„Nismo protiv učešća predstavnika Kosova na našem sastanku. To je već utvrđeno praksom. Bilo kako bilo, želeo bih da skrenem pažnju članova Saveta bezbednosti da gospođa Gervala sedi u pozadini amblema Kosova. Kao što znate, Kosovo nisu svi priznali za državu. To je teritorija, i osam članova Saveta bezbednosti ne priznaju Kosovo za državu. S tim u vezi, da bismo nastavili, moramo da zamolimo predstavnicu Kosova ili da promeni pozadinu ili da skloni zastavu iza nje. Tada možemo da nastavimo“, rekao je Poljanski pre prekida sednice.

 

Britanski predstavnik je na to uzvrtio da sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon toga prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata. Posle konsultacija, sednica je nastavljena, a iza predstavnice privremenih vlasti u Prištini Danike Gervale ostali su isti simboli.

 

Inače, u najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika kao glavni politički događaji u prethodnom periodu označeni su kosovski vanredni parlamentarni izbori 14. februara i podizanje optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera takozvane OVK u novembru 2020.

U izveštaju se navodi da su ta dešavanja usporila dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, i ističe da trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj na KiM i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu usmerenog na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala