Šef NATO: Na strani smo Kijeva; Rusija da se ne meša u pitanje članstva Ukrajine u Alijansi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
NATO je na strani Ukrajine, saveznici pružaju podršku kako bi Ukrajina sama mogla da osigura svoju bezbednost, izjavio je šef NATO Jens Stoltenberg. On je dodao da o članstvu Ukrajine u NATO odlučuje 30 članica tog saveza i da Rusija nema pravo da se meša u taj proces.
„Podrška NATO suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine je nepokolebljiva. Ne priznajemo nezakonitu aneksiju Krima. I dalje pozivamo Rusiju da prekine da podržava borce na istoku Ukrajine i da povuče svoje snage sa teritorije Ukrajine“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

Govoreći o podršci Alijanse, Stoltenberg je istakao pomoć u jačanju potencijala Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Ruski senator poručio Zelenskom: NATO vam neće vratiti Donbas

Kada je reč o potencijalnom članstvu Ukrajine u NATO, on je rekao da odluku o tome donosi 30 članica i da Rusija ne treba da se meša u to pitanje.

Prema njegovim rečima, suverena država ima pravo da podnese zahtev za članstvo.

„Velike države ne mogu da diktiraju drugima šta da rade. To je svet koji želimo da ostavimo u prošlosti. Mi podržavamo napore Ukrajine usmerene na modernizaciju i reforme, reforme su najbolji način za napredovanje u okviru evroatlantskih integracija“, rekao je generalni sekretar Alijanse.

On je rekao da Rusija ne može da „odlučuje umesto drugih država u oblasti bezbednosti, a to se odnosi i na članstvo u NATO“.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nedavno je upozorila da članstvo Ukrajine u NATO-u nosi opasnost od velike eskalacije na jugoistoku i može dovesti do nepovratnih posledica za ukrajinsku državnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala