Ruska ambasada zamerila Stejt departmentu zbog odbijanja da spomene Gagarina

Pratite nas
Ambasada Rusije u Vašingtonu izjavila je da je američki Stejt department zaboravan nakon što na svojoj stranici na Fejsbuku na ruskom jeziku nije pomenuo prvog kosmonauta Zemlje Jurija Gagarina u objavi o prvom letu sa ljudskom posadom u svemir.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da je u ponedeljak širom sveta obeležena 60. godišnjica čovekovog boravka u svemiru. Osim što nije pomenuto Gagarinovo ime, u objavi se takođe ne navodi da je prva zemlja koja je lansirala čoveka u svemir bio SSSR, a na priloženoj fotografiji prikazan je jedan od američkih astronauta sa američkom zastavom na rukavu skafandera.

„Sa žaljenjem konstatujemo da ovo nije prvi put da američki Stejt department pokazuje zaboravnost kada je u pitanju istorija istraživanja svemira“, ističe se u saopštenju ruske ambasade.

Diplomatska misija podsetila je da je Generalna skupština UN proglasila 12. april za Međunarodni dan leta čoveka u svemir u znak sećanja na Gagarinov let, koji je pre 60 godina, 1961. godine, izveo prvi u istoriji čovečanstva let oko Zemlje.

Ambasada je takođe saopštila „zaboravnim kolegama“ da Gagarinovu bistu mogu da vide u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i aeronautike u Vašingtonu. Skulpture Gagarina takođe su postavljene u Klivlendu, Kolorado Springsu, Njujorku, Hjustonu i Čikagu.

Ruske diplomate podsetile su i na čestitku američkog predsednika Džona F. Kenedija sovjetskom lideru Nikiti Hruščovu nakon Gagarinovog leta i nedavnog slanja astronauta NASA Marka Vande Huja na Međunarodnu svemirsku stanicu u svemirskom brodu „Sojuz“, nazvanom u čast prvog kosmonauta na Zemlji.

Američki Stejt department je, takođe, na svom nalogu na Tviteru objavilo saopštenje povodom jubileja, u kojem je čestitalo praznik svim američkim astronautima, ne pomenuvši prvog sovjetskog kosmonauta.

​„Nadamo se da će iznete činjenice pomoći američkim diplomatama da se ne ustručavaju da naglas izgovore ime prvog kosmonauta Zemlje“, zaključuje se u saopštenju ambasade.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala