Putin upoznao predsednika Finske sa provokacijama Kijeva u Donbasu

© Mihail Klimentjev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovara sa predsednikom Finske Saulijem Ninisteom skrenuo pažnju na provokativne akcije Kijeva, koji ciljano pogoršava situaciju u Donbasu, saopštila je pres-služba Kremlja.
„Na molbu Saulija Ninistoa Vladimir Putin je izložio ruske pristupe rešavanju unutrašnje ukrajinske krize, skrenuvši pažnju na provokativne akcije Kijeva, koji u poslednje vreme ciljano zaoštrava situaciju na kontakt-liniji. S tim u vezi, naglašeno je da minski 'Paket mera', kao osnova za mirno rešavanje problema, nema alternativu, kao i važnost toga da Ukrajina u potpunosti i bezuslovno realizuje sporazume, postignuste u 'normandijskom formatu'“, saopštio je Kremlj.

Ističe se da je Putin obavestio finskog kolegu o telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, održanom na inicijativu američke strane.

Pored toga, lideri su razmenili mišljenja o nizu međunarodnih i regionalnih pitanja kao i saradnji dve zemlje.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. julu prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

Situacijom na istoku Ukrajine bavila se glavna urednica Sputnjika na srpskom jeziku Ljubinka Milinčić, u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“: 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala