Proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ uskoro započinje u Srbiji, Iranu i Italiji

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAmpule i kutija vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule i kutija vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) uskoro će započeti u Srbiji i Iranu, a u narednih nekoliko meseci i u jednom od pogona kompanije „Adienne Pharma&Biotech“ u Italiji, saopštio je šef Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.
„Ruska vakcina već se proizvodi u Belorusiji, Kazahstanu, a uskoro započinje proizvodnja u Srbiji i Iranu. Na taj način sklapamo partnerstva sa najrazličitijim zemljama i kompanijama. Takođe očekujemo da će proizvodnja vakcine započeti u italijanskom pogonu kompanije 'Adienne Pharma&Biotech' u roku od nekoliko meseci“, precizirao je Dmitrijev.

On je dodao da bi obim proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Indiji mogao da dostigne više od 50 miliona doza mesečno do leta ove godine. Kako je rekao, niz indijskih kompanija već proizvodi „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

„Pojedine su već prošle obavezne provere i faze kontrole kvaliteta. Garantujemo da je kontrola kvaliteta 'Sputnjika Ve' (Sputnik V) u različitim pogonima veoma stroga“, precizirao je Dmitrijev.

Takođe je saopštio da RFPI planira da sklopi ugovore sa velikim proizvođačima u Indiji, a oni će se odnositi ne samo na proizvodnju, nego i na dobijanje gotovog oblika vakcine.

Još jednom je naglasio da je RFPI spreman da sa drugim zemljama podeli tehnologije za proizvodnju vakcine, kao i da sarađuje u duhu partnerstva.

Podsetimo, RFPI i kompanija „Adienne Pharma&Biotech“ potpisali su sporazum o proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“ u Italiji (Sputnik V). Pretpostavlja se da će se vakcina proizvoditi u pogonima italijansko-švajcarske kopmpanije u provinciji Monca i Brijanca.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Vakcina je registrovana u 60 zemalja sa ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala