Predstavnica Prištine na SB UN: Neophodno međusobno priznanje i poboljšanje odnosa sa Srbijom

© Foto : piksabejZastava Kosova
Zastava Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala je tokom sednice Saveta bezbednosti rekla da je Kosovo spremno da sarađuje na unapređenju odnosa sa Srbijom, ali da jke za poboljšanje odnosa neophodno međusobno priznanje.

"Srbija mora da prestane da se meša u uređenje drugih država u regionu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, inače će uvek biti problema na Balkanu. Mi želimo da sa svima sarađujemo. Mi smo mala zemlja, ali imamo mnogo prijatelja na koje se možemo osloniti, a i oni mogu na nas", izjavila je Gervala.

Ona je rekla da bez obzira na sve što je Srbija uradila tokom sukoba, Kosovo je spremno da pruži ruku i da radi na međusobnom priznanju.

Gervela je rekla da je nova kosovska vlada dobila poverenje građana koji žele da se na Kosovu uspostavi vladavina prava i borba protiv korupcije.

Ona je dodala da se Kosovo bori protiv pandemije koronavirusa i tom prilikom je zahvalila onima koji im u sprovođenju mera i toj borbi pomažu.

Kosovska ministarka spoljnih poslova je naglasila da je Kosovo fokusirano na integraciju u Evropsku uniju i NATO.

„Za mnoge od nas je to radost, jer težimo da budemo član UN u bliskoj budućnosti jer smo svi zajedno za zajedničku budućnost na ovoj krhkoj planeti. Zajedno smo sa Grcima, dvema najstarijim kulturama u Evropi, zemlja smo koja nema straha i vrlo je spremna da uđe u razgovore sa onima koji su odgovorni za većinu sukoba u Bosni, na Kosovu i drugde“, rekla je Gervela.

Prema njenim rečima, ova kosovska Vlada će naći ljudi koji će imati hrabrosti da se bave rešavanjem ovih teških i važnih pitanja.

Ona je iznela brojne optužbe na račun Srbije, koju je okrivila za mnogobrojne zločine koji su se desili na Kosovu.

„Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću da bi postala civilizovana i evropska nacija. Kada se ovo postigne, Srbija će verovatno postati komplikovana, ali ne i opasna zemlja, i tada ćemo moći da normalizujemo odnose sa Srbijom. Ali mi smo malo, ali posebno mesto, mali smo, ali stojimo uspravno, imamo poverenja u prijatelje i verujemo im“, poručila je Gervala.

Ona je rekla da Srbija mora „privesti ratne zločince pravdi i boriti se protiv fašizma“.

„Srbija mora sedeti za stolom i govoriti ozbiljno, ne samo kao bilateralni odnos, već i kao mir za sve na Balkanu. Čim Srbija prihvati realnost nezavisnog Kosova, izvući ćemo se iz ove situacije. Ostajemo otvoreni sa svom štetom koju nam je Srbija nanela da pružimo ruku i započnemo novu eru“, zaključila je Gervala.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala