Oči Kijeva uprte u Zapad: Odnosi na testu, potrebna dela u pogledu Rusije

© Depositphotos.com / RalinchakAdministracija predsednika Ukrajine
Administracija predsednika Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Kijev očekuje od Zapada akcije, a ne političke apele, uključujući jačanje sankcija protiv Rusije i „Severnog toka 2“, izjavila je ukrajinska vicepremijerka za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina, dok predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kaže da će aktivnost Rusije biti test za odnose Zapada i Kijeva.

„Veoma je važno bilo pitanje šta mi očekujemo od Zapada? Definitivno će to biti zabrinutost, ali smatramo da danas ne možemo da govorimo samo o političkim apelima. Čekamo dela, važno je govoriti o jačanju sankcija, o potencijalnom uvođenju sankcija protiv uskog kruga predsednika Rusije Vladimira Putina, važno je govoriti danas o zaustavljanju 'Severnog toka 2'“, istakla je ona za televiziju ICTV.

Sa svoje strane, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da će „agresivne akcije“ koje se pripisuju Rusiji u blizini granica testirati odnos Zapada prema Kijevu.

„To, što Rusi hoće da urade je da eskaliraju situaciju toliko da pokažu da će se Zapad kolebati u pogledu podrške Ukrajini i da nas zapravo ne smatra partnerom. To je neka vrsta testa“, izjavio je Zelenski za časopis „Tajm“.

Zelenski se obratio ranije američkom kolegi Džozefu Bajdenu za pomoć u „obuzdavanju“ Rusije. Kako je javio „Si-En-En“, Zelenski je izjavio da su SAD – „dobar prijatelj“ Ukrajine, ali da Bajden „treba da uradi više“, kako bi se pružio otpor Rusiji i stavila tačka na konflikt u Donbasu.

Sa svoje strane, šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba je uoči sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji će biti održan danas u Briselu, izjavio da Kijev mora da pregovara sa Alijansom o praktičnoj podršci u slučaju oružane eskalacije u Donbasu.  

Ranije su šefovi diplomatija država G7 i šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvali Rusiju da prekine „provokacije“ u blizini granice sa Ukrajinom.

Stav Moskve je da premeštanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala