Nastavljena sednica Saveta bezbednosti, Priština nije uklonila zastavu

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Sednica Saveta bezbednosti UN o KiM nastavljena je danas posle kratkotrajnog prekida, nastalog radi održavanja konsultacija. Do prekida je došlo nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

I posle nastavka sednice iza predstavnice privremenih vlasti u Prištini Danike Gervale ostali su isti simboli.

„Nismo protiv učešća predstavnika Kosova na našem sastanku. To je već utvrđeno praksom. Bilo kako bilo, želeo bih da skrenem pažnju članova Saveta bezbednosti da gospođa Gervala sedi u pozadini amblema Kosova. Kao što znate, Kosovo nisu svi priznali za državu. To je teritorija, i osam članova Saveta bezbednosti ne priznaju Kosovo za državu. S tim u vezi, da bismo nastavili, moramo da zamolimo predstavnicu Kosova ili da promeni pozadinu ili da skloni zastavu iza nje. Tada možemo da nastavimo“, rekao je Poljanski pre prekida sednice.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon ovoga bio prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.

Selaković: Besprizorno nepoštovanje SB UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković protestovao je zbog isticanja simbola državnosti Kosova.

"Nemam izbora nego da uložim protest zbog isticanja simbola tzv. državnosti Kosova iako su predstavnici Prištine u više navrata bili upozoreni, uključujući od strane predsedavajućeg SB UN na prethodnoj sednici da su ovakve zloupotrebe sednica apsolutno neprihvatljive i predstavljaju flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti o učešću privremenih institucija u Prištini", rekao je on pozivajući se na član 39 pravila procedure Saveta bezbednosti.

Ponovo se suočavamo, poručio je on, sa besprizornim nepoštovanjem tog pravila ovog uvaženog tela.

Selaković je ponovio poziv da se preduzmu neophodni koraci da bi se sprečile ovakve zloupotrebe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala