Lavrov: Iranu smo isporučili preko 500.000 doza „Sputnjika ve“

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaTransport vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Transport vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija do sada isporučila Iranu preko 500.000 doza vakcine „Sputnjik ve“ (Sputnik V). Spremni smo da organizujemo i proizvodnju vakcine u Iranu, dodao je ruski ministar.

„Analizirali smo napore struktura u našim zemljama za borbu protiv virusa korona. U Iran je isporučeno više od 500.000 doza dvokomponentne vakcine ‘Sputnjnik Ve’ “, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom u Teheranu.

Lavrov je naglasio da je ruska vakcina dokazala svoju efikasnost, što su potvrdili i gosti iz Irana.

Kako je dodao, Rusija je spremna da i dalje pomaže u borbi protiv virusa korona i u tom kontekstu da organizuje proizvodnju preparata u Iranu.

Proizvodnja vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2021
Iran: Uskoro počinje proizvodnja ruske vakcine protiv kovida

Podsetimo, iranski predsednik Hasan Rohani proglasio je sredinom novembra prošle godine opštu mobilizaciju nacije i vlade za suočavanje sa trećim talasom virusa korona, nakon što su zdravstvene vlasti objavile rekordan broj novih slučajeva zaraze u ovoj najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku.

Broj obolelih u Iranu je premašio dva miliona ljudi.

Iran je na udaru američkih sankcija, a u oktobru prošle godine američki mediji su obelodanili da je Vašington uveo sankcije iranskom finansijskom sektoru „uprkos evropskim saveznicima koji su upozorili da taj korak može da ima katastrofalne humanitarne posledice“ za Iran koji je već pretrpeo veliku štetu zbog pandemije virusa korona i valutne krize.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala