Kremlj o zabrinutosti G7 zbog premeštanja ruskih trupa: Sva objašnjenja smo već dali

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je zabrinutost grupe G7 zbog premeštanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, podsećajući da je Rusija već dala sva objašnjenja.
„Ovde smo već dali sva objašnjenja. I o kretanju naših Oružanih snaga na sopstvenoj teritoriji. I o tome da nikome ne predstavljamo pretnju. I o tome da bi trebalo pozvati Oružane snage Ukrajine da odustanu od provokativnih dejstava“, rekao je Peskov novinarima.

Na pitanje da li je Kremlj dobio neka upozorenja preko diplomatskih kanala, Peskov je odgovorio odrično.

„Preko diplomatskih kanala ne. Verovatno treba da pitate Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li su planirani kontakti sa rukovodstvom bilo koje zemlje G7, Peskov je primetio: „Ako se tako nešto desi, obavestićemo vas“.

Vojne vežbe Južnog vojnog okruga - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Kremlj još jednom ponovio: Ruska vojska se nalazi tamo gde treba da bude

Prema rečima Peskova, Rusija tokom poslednjih sto godina nikome nije pretila, već je uvek samo odgovarala na agresiju koja joj je bila upućena.

„Rusija, zaista, nikome ne preti. Znate da je, verovatno, za proteklih sto godina bilo mnogo situacija kada su pretili Rusiji. Tada je Rusija odgovarala, ali sama Rusija nikada nikome nije predstavljala pretnju“, naglasio je on.

Takođe je primetio da izjave o pretnji od strane Rusije predstavljaju pokušaje sopstvenih neprijateljskih dejstava.

„Svako rezonovanje da je Rusija pretnja i da na tu pretnju treba odgovoriti i tako dalje, nije ništa drugo do pokušaj stvaranja efemerne pretnje kako bi njome opravdala svoja neprijateljska dejstva“, objasnio je portparol Kremlja.

Ranije su ministri spoljnih poslova zemalja G7 i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj izrazili zabrinutost zbog navodnog premeštanja Oružanih snaga Rusije na granici sa Ukrajinom i na Krimu. Oni su pozvali Rusiju na deeskalaciju i pridržavanje principa OEBS-a. Kremlj je odgovorio da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju i da to ni za kog ne predstavlja pretnju i ne bi trebalo nikoga da brine. Moskva je više puta navodila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala