Lekcija iz Đokovićeve kuhinje

© AP Photo / Alfredo FalconeNovak Đoković na Mastersu u Rimu
Novak Đoković na Mastersu u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, osvojio je 15 titula na šljaci, ali je uoči turnira u Monte Karlu priznao da prelazak na ovu podlogu nije nimalo lak.

„Šljaka zahteva puno prilagođavanja. Lopta se nepravilno odbija. Ponekad je prilično nepredvidljivo“, rekao je Đoković.

„Ako teren nije u savršenom stanju - usled uticaja kiše, vetra i drugih uslova koji mogu uticati na stanje podloge- onda očigledno mentalno jednostavno morate da budete jaki. Iskoristiću izraz „brušenje“ [za ono što morate da radite] mentalno i fizički više od bilo koje druge površine“, dodao je svetski broj jedan.

Dvostruki šampion Monte Karla uoči ovogodišnjeg turnira je govorio o tome kako podloga menja taktiku i stil igre. Na brzim podlogama igrači žure da dođu do prvog udarca u nadigravanju kako bi pokušali da preuzmu kontrolu nad poenom. Ali na šljaci je tempo igre dosta drugačiji.

„Nekad može biti vrlo frustrirajuće, jer ponekad jednostavno osećate da možda ne možete da postignete viner, ne možete da dođete do lakih poena svojim servisom kao što to obično radite na drugim podlogama“, rekao je Đoković.

„To zahteva taktičko i definitivno tehničko prilagođavanje. Morate mnogo da se krećete. Mnogo igrača, uključujući i mene, koji obično napadaju riternom na bržim podlogama, na šljaci moraju da razmišljaju o mnogo više opcija- menjanje taktike, vraćanje daleko iza osnovne linije, slanje nezgodnih topspinova, pa tek onda povratak u razmenu“, objasnio je prvi reket sveta.

„Šljaka je veoma strateška podloga, zahteva puno strateškog razmišljanja i taktičkog prilagođavanja“.

U vezi sa izjavom drugog nosioca Monte Karla, Danila Medvedeva, koji je govorio o prljanju na šljaci prilikom proklizavanja na terenu, Đoković je rekao da to nije toliko loša stvar.

„Uprljate se“, rekao je Đoković uz smeh:

„To je neophodno, pretpostavljam, da bi se postigao uspeh na ovoj površini“.

Turnir u Monte Karlu Novaku će biti prvi na Turu od osvajanja njegove devetu titule na Australijan openu. Srbin, koji je tokom ATP kupa zabeležio i dve pobede za svoju zemlju, tokom ove sezone ima skor 9:0 u pobedama i ne brine ga to što se dva meseca nije takmičio.

„Nekoliko puta u karijeri mi se desilo da nisam igrao turnire po nekoliko meseci, nakon čega sam se vraćao“, rekao je Đoković. „Mislim da ne moram ništa posebno da uradim u pogledu priprema kako bih se najbolje osećao na terenu. Prilično sam trenirao na šljaci“, naveo je on dodajući da se oseća spremno fizički.

Pre pandemije korona virusa obično je Monte Karlo bio pun fanova tenisa, ali to sada nije slučaj. S tim u vezi, Đoković je rekao da mu nedostaje podrška navijača i objasnio kako njihovo odsustvo utiče na iskustvo igrača.

„Turnir igrate u kompleksu u koji obično dolazite da trenirate. I dalje provodite vreme napolju, šetate van kompleksa, što obično nemate kao opciju jer je sve puno ljudi pa je nemoguće šetati okolo. Sada zapravo možete da pogledate treninge i mečeve drugih igrača, samo biti na otvorenom, na svežem vazduhu, i to je nešto na čemu smo zahvalni“, rekao je Novak Đoković.

Novak će na startu turnira biti slobodan, a potom ga čeka bolji iz duela Janik Siner – Albert Ramos Vinjolas.

Odmah nakon Monte Karla, najbolji teniser sveta nastupaće na povratničkom Srbija openu, a o tome je u emisiji Sputnjik sport – Miljanov korner govorio direktor turnira Đorđe Đoković:

Paklen žreb za Đokovića u Monte Karlu

Nemac ruskog porekla misli da više nije „klinac“ – šta će na to „reći“ Đoković?

Pitanje svih pitanja – Novakov stav

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala