Dritan Abazović na mestu premijera – moguće rešenje za tešku krizu u Crnoj Gori `

© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Novi parlamentarni izbori u Crnoj Gori najgora su i najopasnija opcija za izlaz iz teške političke krize u koju je ušla vladajuća koalicija. Jedno od rešenja za izlazak iz pat pozicije o kome se sve glasnije spekuliše je i temeljna rekonstrukcija vlade i preuzimanje premijerske funkcije od strane lidera URA Dritana Abazovića.

Izlaz iz trenutnog ćorsokaka se sa premijerom Zdravkom Krivokapićem sve manje vidi jer on insistira na smeni ministra pravde Vladimira Leposavića, što ne podržava Demokratski front.

Bolje i Abazović nego novi izbori

Crnogorski analitičar Igor Damjanović  ocenjuje da ako ne bude bilo kompromisnog rešenja sa Zdravkom Krivokapićem, onda je bolje da se uđe u rekonstrukciju kabineta nego da se ide na izbore.

„Bolje je i da Dritan Abazović dođe na premijersko mesto, nego da se rizikuje povratak na vlast Mila Đukanovića i DPS“, kaže Damjanović.

On napominje da je posle niza pokušaja da se dođe do nekog kompromisa, politička situacija u Crnoj Gori naelektrisana i ozbiljno nestabilna i da više nema mnogo prostora za manevar.

„U ovom momentu vlada na čelu sa Abazovićem bi bila bolja od ponavljanja izbora i takva vlada bi svakako bila bolja od produžetka sadašnjeg stanja, a to je „status quo“. Jer takav status vodi povratku DPS-a na vlast. Predsednik vlade Krivokapić ne odgovara na obaveze koje ima niti se uspostavio kao glas razuma ili glas pomirenja. Napravio je već previše grešaka pitanje je da li mnoge od njih i mogu da se isprave. U ovom momentu potrebno je da se spasi šta se spasiti može,“ smatra Damjanović. 

Po njegovim rečima, lopta je sada u rukama parlamentarne većine koja ako uspe da postigne sporazum i proceni da je Abazović spas od novih izbora, legitiman potez bi bio njegov izbor za novog premijera. 

„Nestabilnosti situacije doprinose svi politički akteri ali ne nose svi istu političku odgovornost. Oni koji se nalaze na najvišim državnim funkcijama su i najodgovorniji za ovakvu situaciju,“ kaže naš sagovornik.

Novi izbori vraćaju DPS u igru

Damjanović kaže da je ovaj ponedeljak bio jedan od najlošijih dana za vladu Crne Gore jer je premijer Krivokapić napustio sastanak sa liderima parlamentarne većine - Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem, a daleko od očiju javnosti sreo se sa predsednikom Crne Gore i DPS Milom Đukanovićem.

„Objašnjenje koje je posle toga usledilo od premijera Krivokapića, nazivajući susret sa Đukanovićem „pripremnim sastankom“ za redovni sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost koji treba da se održi iduće nedelje, nije bilo ubedljivo. Pripreme sastanaka obavlja administracija, a ne lično državni funkcioneri i posebno ne oni koji se barem u javnost nepodnose kao što su Krivokapić i Đukanović,“ naglašava Damjanović.

Naš sagovornik ističe da se da se velika narodna pobeda na parlamentarnim izborima lako može  obesmisliti, jer se pokazalo na izborima u Nikšiću da bivši režim kontroliše bukvalno svakog svog birača.

„Sporost i odsustvo najavljenih promena u velikoj meri izazivaju nezadovoljstvo kod naroda koji je glasao za promene, pa bi najgore rešenje bilo ponavljanje izbora. Vladi je potrebna ne samo rekonstrukcija već i promena komunikacije i uspostavljanje više poverenja među političkim faktorima i subjektima. Potrebna su nova i lica u vladi,“ ističe naš sagovornik.

Demokrtski front u novoj vladi 

Politikolog Vladimir Pavićević kaže da bi rekonstrukcija vlade Crne Gore trebalo da ima za posledicu i da politički autoriteti iz Demokratskog fronta postanu članovi vlade, a da se u vladi nađe i mesta za predstavnike stranaka nacionalnih manjina.

„A ako bi se išlo na to da se pomera predsednik vlade, to jest, da Krivokapić na primer podnese ostavku zbog nemanja rezultata, onda je otvoreno pitanje ko bi tu mogao bude izabran. Mislim da Abazović može da bude opcija kao vrsta kompromisa u datim političkim okolnostima,“ smatra Pavićević.

On podseća da je Abazović etnički Albanac na čelu građanske političke opcije u Crnoj Gori:

„On je ljudima iz DPS u Skupštini poručio da će im on pokazati da Srbi i Albanci mogu politički da sarađuju. Tako da je Dritan Abazović napravio vrstu iskoraka koja smanjuje etničku distancu i tu je stekao kredibilitet odgovornog političara koji razbija stereotipe, ide napred i pomera  se ka progresu. I u tom smislu postoji opcija da on bude izabran za predsednika Vlade Crne Gore,“ smatra Pavićević.  

Podsećamo, drama u crnogorskoj vlasti usledila je posle zahteva premijera Zdravka Krivokapića za smenom ministra pravde Vladimira Leposavića jer je (5. aprila 2021.) komentarisao presudu za genocid u Srebrenici, ističući da je ona zasnovana na stavu Haškog tribunala koji je, „kompromitovan“ jer je „prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu".

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala