Dodik: Radiću na mirnom razlazu BiH

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da ne može da veruje zbog čega se u BiH podigla tolika galama u vezi mirnog razdruživanja BiH.

Dodik je to rekao povodom jučerašnje izjave člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je slovenački predsednik Borut Pahor tokom nedavnog boravka u Sarajevu pitao da li je moguć miran razlaz u BiH.

Komšić je rekao da su se on i Šefik Džaferović tada izjasnili da to nije moguće, a da je Dodik rekao suprotno.

Dodik nije želeo da spominje imena stranih predstavnika sa kojima je u razgovorima bilo reči o mirom razlazu BiH.

O imenima će, kaže, govoriti kada to pitanje bude zvanično na dnevnom redu.

„Ljudi koji razgovaraju sa nama postavljaju razna pitanja. Ne mogu da verujem da se digla tolika galama o mirnom razdruživnja i postavljanje pitanja: A, zašto mirno“, rekao je Dodik na vanrednoj konfereniji za novinare.

Na konstataciju da je svima poznato da radi sve da pokaže da BiH ne funkcioniše kao država i pitanje zašto na isti način ne radi na tome da BiH ostane celovita, Dodik kaže da bi o tome na koji način da se održi celovita BiH trebalo da razmišlja političko Sarajevo.

Oni pričaju stalno o nekoj normalnoj državi, rekao je Dodik i u tom kontekstu pomenuo ploču na Gradskoj većnici na kojoj se Srbi „karakterišu kao zločinci i agresori“, a čije uklanjanje je tražio gradonačelnik Istočnog Sarajeva, što on podržava.

„Ne može se graditi BiH s takvim tablama. Kakva je to poruka meni, da se osećam agresorom? Zašto ću ja onda dolaziti u Sarajevo, da gledam tu tablu? Da se to smatra normalnim. Da li treba da gledam ulicu koja se zove po Zelenim beretkama“, upitao je Dodik.

Upitao je i da li neko misli da Srbi „Zelene beretke“ doživljavaju kao Bošnjaci.

Slaže se da kod Srba postoje određeni problemi vezani za doživljaj Bošnjaka o nekim pitanjima, ali Bošnjaci moraju, istakao je, da pokažu više interesa za druge.

Ne mogu, ukazao je, da Bošnjaci o svemu odlučuju kao što su odlučivali o Željku Komšiću.

BiH je, istakao je, najbolje opisana u delima Ive Andrića, a da li je treba vratiti kao takvu svakako ne gubi na aktuelnosti.

„Treba napraviti tri države sa međunarodnim garancijama, demilitarizovane i sa zabranom ratovanja. Mi nismo okupljeni ni oko sportskih reprezentacija. Zato je najbolje da se mirno razdružimo“, naveo je Dodik.

Uveren je, kaže, da ima prostora za neku vrstu dogovora.

„Možemo da budemo državna zajednice, ali to podrazumeva jačanje i srpske i hrvatske i bošnjačke zajednice, da skupa budemo svi bolji, a sve ovo samo vuče na dole“, naveo je Dodik, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala