Da li se spremaju novi izbori u Bugarskoj

© Sputnik / Юriй Somov / Uđi u bazu fotografijaBivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa
Bivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Ministri, premijer i uopšte svaki političar treba da bude spreman da će ih nakon isteka mandata zameniti neko drugi, izjavila je šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharieva, komentarišući protekle izbore.

Prema rečima ministarke, vladajuća partija GERB premijera Bojka Borisova razmatra različite opcije formiranja nove vlade. Ona je podsetila da je Borisov još prošlog leta tokom antivladinih protesta izjavio da je spreman da napusti funkciju premijera i posveti se samo partijskom radu.

„Tako da se razmatraju opcije Vlade, sa Borisovim ili bez njega. Imamo dovoljno obučenog kadra“, rekla je Zaharieva televiziji BNR, dodavši da sama nema nameru da bude premijerka.

Podsetimo, ranije je Bugarska socijalistička partija koja je zauzela treće mesto na parlamentarnim izborima saopštila da samo druga po snazi partija u novom parlamentu – „Ima takav narod“ Slave Trifonova, može da formira vladu. GERB bez nje to ne može da uradi, ali je partija Trifonova već to kategorički odbacila.

Sociolog Andrej Rajčev se slaže sa ovim mišljenjem. Po njegovim rečima, veliki broj partija je spremno da podrži „Postoji takav narod“ za formiranje vlade, ali se ipak nadaju da će nakon sastavljanja Vlade, ona prestati da postoji kao politički projekat. Vladajuća partija GERB, po svemu sudeći, do tada će se spremati za nove parlamentarne izbore, smatra Rajčev.

„Gospodin Borisov je sa lakoćom izjavio da će biti poslanik, a to je isto uradio i gospodin Trifonov. Za mene je to idikator da će sredinom jula biti izbori“, zaključio je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala