Bugari u Varni masovno odbijaju da se vakcinišu „AstraZenekom“

© Sputnik / Gustavo Valiente / Uđi u bazu fotografijaVakcina AstraZeneca
Vakcina AstraZeneca  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
U bugarskom gradu Varna pacijenti masovno odbijaju da prime vakcinu „AstraZeneka“, izjavila je zamenica predsednika Lekarskog udruženja opšte prakse Varne Karolina Zlateva.

 

Prema njenim rečima, stanovnici su počeli da odustaju od vakcinacije „AstraZenekom“ nakon što se pojavila informacija o kontraindikacijama. Zlateva ističe da oni smatraju da je bolje da sačekaju isporuke vakcine „Fajzer“.

„Sada pacijenti masovno odbijaju da prime 'AstraZeneku'. Što se tiče onih koji čekaju drugu dozu, rok je 70 dana, a još se razgovara o tome da li će dobijati drugu dozu (AstraZeneke) ili će je zameniti RNK vakcinom“, rekla je ona.

Ministar zdravlja Bugarske Kostadin Angelov rekao je da će Bugarska u najskorije vreme doneti odluku po pitanju nabavke novih doza vakcine „AstraZeneka“ i čime se ona može zameniti.

„Odluka o kojoj razgovaramo je sledeća: svi koji žele da prime drugu dozu 'AstraZeneke' to mogu učiniti, jer su stručnjaci sigurni u njenu bezbednost i efikasnost. A što se tiče onih koji ne žele da prime drugu dozu te vakcine, mi rešavamo čime se može zameniti“, rekao je on.

Prema podacima bugarskog informativnog portala, u zemlji se vakcinisalo skoro 580.000 ljudi, od kojih su 114.644 osobe primile drugu dozu vakcine.

Statistička agencija „Statista“ navodi da je Bugarska na poslednjem mestu u EU po broju vakcinisanih, jer je zemlji isporučeno 8.22 doza vakcine na sto stanovnika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala