Bajden pozvao Putina i predložio mu sastanak na teritoriji treće države

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPutin razgovara telefonom
Putin razgovara telefonom - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Predsednik SAD Džo Bajden u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom predložio je da održe sastanak u trećoj državi, saopštila je Bela kuća.
„Predsednik Bajden je potvrdio svoj cilj: izgradnja stabilnih i predvidljivih odnosa sa Rusijom u skladu sa interesima SAD i predložio održavanje sastanka-samita u trećoj državi narednih meseci radi razgovora o celom spektru pitanja sa kojima se suočavaju SAD i Rusija“, navodi se u saopštenju.

Tokom telefonskog razgovora, Bajden je izrazio zabrinutost „iznenadnim“ povećavanjem ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom.

On je naglasio nepokolebljivu posvećenost SAD podršci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvao Rusiju da smanji tenzije, saopštili su u Beloj kući. Uz to, on je obećao da će Vašington čvrsto raniti svoje interese u slučaju sajber napada i mešanja u izbore. 

Tokom razgovora, kako je objavila pres-služba Kremlja, predsednik Rusije izložio je američkom kolegi načine političkog rešenja krize u Ukrajini, bazirane na Minskim sporazumima.

Putin i Bajden su detaljno razmenili mišljenja o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja.

„Obe strane su izrazile spremnost da nastave dijalog oko najvažnijih sfera osiguranja globalne bezbednosti, što je u interesu, ne samo Rusije i SAD, već i cele međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Razgovor je obavljen na inicijativu američke strane.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala