Alijev: Azerbejdžan nema vojne planove u Karabahu

© Foto : Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da Baku nema vojne planove na granici sa Jermenijom.

„Pitali ste šta će se dogoditi nakon što ruski mirovni kontingent napusti region. Imamo granice sa Jermenijom u Tovuzu, u Zangalanu. Naše granične trupe su u neposrednoj blizini jermenske strane. Postoje li incidenti? Ne. Nema jermenske vojske. Ona je demoralizovana, naše trupe su na pet metara. Ali mi nemamo nikakve vojne planove“, rekao je Alijev na konferenciji „Novi pogled na Južni Kavkaz: Postkonfliktni razvoj i saradnja“ na Diplomatskoj akademiji u Bakuu.

Po njegovim rečima, pitanja podižu planovi za modernizaciju jermenske vojske zajedno sa Rusijom.

„Preneli smo svoj stav ruskim partnerima. Zbog čega bi se to radilo? Svaka misao o osveti biće žestoko suzbijena“, istakao je predsednik Azerbejdžana.

Azerbejdžanski predsednik je dodao da je Baku spreman da poboljša odnose sa Jerevanom u slučaju „pozitivnih signala“ sa jermenske strane.

„U slučaju pozitivnih signala sa jermenske strane za poboljšanje odnosa, mi smo takođe spremni da učinimo sve što je u našoj moći“, precizirao je on.

O „Iskanderima“ u Karabahu

Alijev je naveo i da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o informacijama o otkrivanju raketa „Iskander M“ u Karabahu.

Sa mojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarao sam telefonom 1. aprila. Obično se, kao što znate, dve strane dogovaraju o sadržaju telefonskih razgovora, daju se zajedničke, dogovorene informacije. Ali ja ništa ne krijem od azerbejdžanskog naroda i verujem da azerbejdžanski narod treba da zna za sve. Razgovarali smo o ovom pitanju. Po mom uputstvu, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana poslalo je zvanično pismo sa fotografijama i dokazima. Ali za sada smo nismo dobili nikakav odgovor“, objasnio je Alijev.

Istovremeno, Alijev je izjave zvaničnog Jerevana o raketama nazvao „čudnim“.

„Oni čas govore o raketama koje nisu eksplodirale, čas govore da je to tajna. Znači, oni su ipak korišćene. Čekamo zvanični odgovor od Jerevana. Reći ću vam još nešto – imamo dovoljno informacija, ali čekamo zvanična objašnjenja“, rezimirao je Alijev.

Ranije je Azerbejdžan objavio da je otkrio fragmente raketa „Iskander M“ koje je, prema navodima Bakua, Jermenija upotrebila tokom eskalacije u Karabahu u jesen 2020. godine. Fragmenti su pokazali predstavnici Azerbejdžanske agencije za uklanjanje mina. Agencija je saopštila da su fragmenti dve rakete pronađeni u gradu Šuša 15. marta tokom čišćenja teritorije od mina, ali nije objašnjeno na osnovu čega je zaključeno da su one upotrebljene u jesen 2020. godine.

Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba u kojem je bilo žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je na kraju uspešan bio tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala