Turski ekspert: Ankara mora zadržati neutralnost u potencijalnom konfliktu Rusije i Ukrajine

© AP Photo / / Bullit MarquezAmerički ratni brod
Američki ratni brod - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Turska sarađuje kako sa Rusijom, tako i sa Ukrajinom u sferi trgovine i odbrane i mora ostati neutralna u konfliktu između ove dve države, rekao je za Sputnjik turski politikolog i profesor na Univerzitetu Baškent u Ankari Volkan Ozdemir.
„Atmosfera koja je nedavno eskalirala između Rusije i Ukrajine odraz je tenzija ne samo u rusko-ukrajinskim, već i u rusko-američkim odnosima. Smatram, da je osnovni cilj SAD da namerno stvaraju ove tenzije i sprovode strategiju u kojoj Vašington pokušava ponovo da pridobije na svoju stranu članice NATO, kao što su Nemačka i Turska. Istovremeno pokušavaju da ometu sprovođenje projekta „Severni tok-2“, rekao je Ozdemir.
Brodovi NATO-a u Crnom Moru - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Lavrov: Šta američki brodovi rade u Crnom moru? I dalje nemamo odgovor

Govoreći o saradnji Turske sa Rusijom i Ukrajinom, ekspert je ukazao na značaj Konvencije iz Montrea.

„Turska podržava saradnju kako sa Rusijom, tako i sa Ukrajinom u sferi trgovine i odbrane. Ankara ima resurse da vodi konstruktivan dijalog sa obe zemlje, ali je neophodno da sačuva neutralnost. Tursku, pre svega, interesuje bezbednost i mir na Crnom moru. Kao što je poznato, SAD odavno imaju želju da gurnu u zapećak konvenciju iz Montroa o statusu moreuza, obezbeđujući time svoje stalno vojno prisustvo u Crnom moru. Očigledno je da će trajno prisustvo Sjedinjenih Američkih Država i trećih zemalja u Crnom moru izazvati još veće tenzije i zadati udarac stabilnosti u crnomorskom regionu. To je za Tursku neprihvatljivo", objasnio je stručnjak.

„Ankara ni pod kakvim okolnostima ne bi trebalo da dozvoli revidiranje odredaba Konvencije iz Montrea. Tekst Konvencije sadrži ograničenja trajanja boravka i tonaže brodova iz zemalja koje ne izlaze na Crno more. U Crnom moru mogu da borave najviše 21 dan, a tonaža je ograničena na 45.000 tona, što u praksi znači nemogućnost trajnog prisustva brodova trećih zemalja u Crnom moru. Zahvaljujući tome, mir u Crnom moru se čuva 85 godina“, naveo je turski ekspert.

Prema rečima Ozdemira, s obzirom da SAD nisu zemlja koja izlazi na Crno more, o svojoj poseti moraju da obaveste Tursku 15 dana pre isplovljavanja.

Američki ratni brod - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pentagon: Aktivnosti u Crnom moru imaju rutinski karakter, Rusija: NATO komplikuje situaciju

„Sa ove tačke gledišta, Konvencija iz Montreo je izuzetno važan dokument koji Turskoj pruža značajnu prednost i predstavlja šahovsko polje za strane države u borbi za sopstvene interese. Ako konvencija o statusu moreuza nastavi da deluje u trenutnom formatu, SAD ne mogu da zadrže trajno aktivno prisustvo vojnih brodova u Crnom moru“, saopštio je on.

Turski politikolog je odgovorio i na pitanje o poziciji Turske u slučaju mogućeg sukoba Rusije i Ukrajine.

„Ne verujem da će Nemačka i Turska, zbog toga što su saveznice NATO-a, morati da pruže direktnu podršku Ukrajini u slučaju sukoba. Za razliku od zemalja poput Poljske, Rumunije, Grčke i Baltika, koje podržavaju Ukrajinu i gde su Sjedinjene Američke Države znatno povećale svoje pozicije. Ali ne zaboravite da Ukrajina nije članica NATO-a. SAD i NATO neće stupati u direktan konflikt sa Rusijom, iako mogu da indirektno iniciraju konflikt na neutralnoj teritoriji. U svakom slučaju u toj složenoj situaciji Turska mora da ostane neutralna, osiguravajući sigurnost i mir u Crnom moru“, naveo je Ozdemir.

SAD su obavestile Tursku o prolasku dva američka ratna broda kroz Bosfor do Crnog mora, izvestio je ranije list „Sabah“ pozivajući se na tursko Ministarstvo spoljnih poslova. Dva američka broda uploviće u Crno more 14. i 15. aprila i tamo će ostati do 4. i 5. maja. Ranije je Si-En-En, pozivajući se na portparola Pentagona, izvestio da SAD ne isključuju slanje ratnih brodova u Crno more u narednim nedeljama „u znak podrške Ukrajini“ posle izveštaja o premeštanju ruske vojske u blizini granice sa Ukrajina. Prema tome, Vašington namerava da pošalje Rusiji „specijalni signal“, ukazao je Si-En-En.

 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala