Ruski kosmonauti iz svemira čestitali godišnjicu Gagarinovog leta /video/

© Sputnik / Youtube/Sputnjik Srbija/PrintscreenRuski kosmonauti sa Međunarodne svemirske stanice čestitaju Dan kosmonautike povodom 60 godina od leta Jurija Gagarina u svemir
Ruski kosmonauti sa Međunarodne svemirske stanice čestitaju Dan kosmonautike povodom 60 godina od leta Jurija Gagarina u svemir - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Ruska posada Međunarodne svemirske stanice čestitala je svima Dan kosmonautike, koji se obeležava 12. aprila, na dan kada je ruski kosmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovek u svemiru.

Ruska posada podsetila je na herojski čin njihovog sunarodnika Gagarina, koji je pre tačno 60 godina bio prvi čovek koji je napustio Zemlju i izveo orbitalni let.

Gagarin je u svemirskoj letelici „Vostok 1“obleteo jedan krug oko Zemlje za 108 minuta. Leteo je na visini od 302 kilometara i brzinom od skoro 28.000 kilometara na sat. 

Gagarinov let u orbitu 1961. godine označio je pobedu Sovjetskog Saveza u svemirskoj trci sa SAD, usred Hladnog rata.

Posle leta u svemir, Jurij Gagarin je postao svetska zvezda i simbol epohe. Slavio ga je ne samo ceo Sovjetski Savez, koji je po njemu nazivao ulice i fabrike, čak i jedan grad, već i ceo svet.

Šest decenija od prvog leta čoveka u svemir u Rusiji se obeležava nizom svečanosti.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala