Rusija upozorila Tursku: Ne pothranjujte militarističko raspoloženje Kijeva

© Sputnik / Marijana KolakovićZastava Turske
Zastava Turske  - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Rusija preporučuje odgovornim zemljama, uključujući Tursku, da ne pothranjuju militaristička osećanja ukrajinskih vlasti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Kairu.
„Odmah ću reći da svim odgovornim zemljama sa kojima komuniciramo – Turska je jedna od njih – toplo preporučujemo da analiziraju situaciju i večne militantne izjave kijevskog režima i upozoravamo ih da ne pothranjuju ova militaristička osećanja“, rekao je ministar komentarišući pitanje da li je Rusija zabrinuta zbog prodaje oružja Kijevu.

On je dodao da bi kijevski režim mogao da upadne u nepromišljene akcije, što se može loše završiti.

„Čini mi se da su lekcije trebalo da budu naučene 2014. godine. Nažalost, to još nije slučaj. Za sada nismo videli potvrdu ove istine, koju su, nadali smo se, naučili svi oni koji su podsticali antiruska rusofobična osećanja ukrajinskog rukovodstva i koji su podsticali odsustvo bilo kakve želje i prošle i sadašnje vlade u Kijevu da ispune međunarodno-pravne sporazume sadržane u rezoluciji Saveta bezbednosti kojom su odobreni Minski sporazumi. To se može loše završiti, jer u potrazi za vraćanjem svog rejtinga, aktuelni kijevski režim mogao bi da pođe na nepromišljene akcije“, naglasio je Lavrov.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je pre nekoliko dana Tursku, gde je razmatrao kupovinu oružja. Nakon posete ukrajinskog lidera, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da saradnja Turske i Ukrajine u odbrambenoj oblasti nije usmerena protiv trećih zemalja.

Ranije je pres služba vodećeg proizvođača turskih dronova „Bajkar“ saopštila da je Ukrajina već kupila turske udarne bespilotne letelice „Bajraktar“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala