Rogozin optužuje: Američke „podle sankcije“ krive za propadanje ugovora „Roskosmosa“

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin
Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
„Roskosmos“ je izgubio nekoliko potencijalnih ugovora za lansiranje stranih satelita zbog „podlih sankcija“ Amerikanaca, izjavio je direktor ruske državne korporacije Dmitrij Rogozin.
„Znam nekoliko situacija kada su kupci želeli da lete upravo našim raketama, ali su zbog američkih podlih sankcija bili prinuđeni da odustanu. To se dešavalo u slučaju da letelica ima komponente proizvedene u SAD“, objasnio je on.

Prošle godine je, podsetimo, ograničenje uvedeno Raketno-kosmičnom centru „Progres“ (proizvođaču raketa „Sojuz“ i glavnom naučnom institutu „Roskomosa“ u čijem sastavu je Centar za kontrolu letova. Pored toga, Pentagon je pre nekoliko godina uveo zabranu da se nakon 31. decembra 2022. godine koristi ruska svemirska tehnika za lansiranje satelita za koje je planirano da se koriste za pružanje usluga američkoj vojsci.

Rusija na pragu važnih promena u svemirskoj industriji

Istovremeno, Rogozin je povodom 60. godišnjice prvog u istoriji čovekovog leta u svemir, koji je izveo Jurij Gagarin, naglasio da se Rusija nalazi na pragu važnih promena u svemirskoj industriji.

„Danas naša industrija ne samo da obeležava jubilej i priseća se prošlosti, već smo takođe usredsređeni na budućnost, nalazimo se na pragu važnih izmena u našoj industriji“, istakao je direktor „Roskosmosa“.

Prema njegovim rečima, Rusiju očekuje prelazak na novu raketno-kosmičku tehniku, početak lunarnih istraživanja – najpre pomoću automatskih stanica, a zatim posada kosmonauta.

​S tim u vezi, dodao je da svemirska industrija vidi kolosalne mogućnosti za međunarodnu saradnju, kao i da demonstracija tehnologija ide u prilog činjenici da „mnogi žele da budu prijatelji Rusije i da rade sa njom“.

Rogozin je danas čestitao Rusiji Dan kosmonautike i zajedno sa delegacijom državne korporacije i članovima odreda kosmonauta položio cveće na mestu gde je sahranjen Gagarin pored zidina Kremlja.

U svetu se 12. aprila obeležava Dan kosmonautike. Ove godine navršava se 60 godina od kada je raketa-nosač „Vostok“ u orbitu lansirala svemirsku letelicu „Vostok 1“ u kojoj se nalazio sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin – prvi čovek u svemiru. Nakon što je napravio jedan krug oko Zemlje, Gagarin je sleteo u Saratovsku oblast.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala