Putin: Ojačati vodeću ulogu Rusije u kosmičkoj oblasti

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Rusija će nastaviti da unapređuje program međunarodne saradnje u kosmičkoj sferi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Nastavićemo sa razvojem međunarodnih programa i spremni smo da učestvujemo sa našim partnerima u zajedničkom radu u svemiru... Potrebno je i iskoristiti našu prednost za jačanje odbrambene sposobnosti zemlje, povećati tempo naučnog, tehnološkog i ekonomskog razvoja zemlje“, rekao je predsednik Rusije na sastanku posvećenom razvoju kosmičke industrije.
Jurij Gagarin, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Gagarinov revolucionarni podvig u svemiru

On je naveo, da Rusija mora da dostojno podrži status jedne od vodećih nuklearnih i kosmičkih država u 21. veku, jer je svemirska industrija direktno povezana sa odbranom. Putin je podsetio, da su u januaru 2020. godine bile utvrđene Osnove državne politike u oblasti kosmičke aktivnosti do 2030. godine i za dalji period. Ovaj dokument je, prema rečima ruskog lidera, smernica za sprovođenje velikih zadataka u istraživanju svemira za naredne godine i decenije.

„Kako bismo postigli svoje ambiciozne ciljeve, potreban nam je integrisani, dugoročni pristup koji u potpunosti uzima u obzir naše prioritete u svemirskom sektoru i biće potpomognut odgovarajućim resursima. Da bi to učinila, vlada bi trebalo da pripremi i odobri dokument koji sadrži konkretne mere za postizanje prioriteta navedenih u okviru državne politike za svemirske aktivnosti“, rekao je Putin.

Prema rečima predsednika Rusije, neki prioriteti i rokovi realizacije zadataka u kosmičkoj sferi se mogu korigovati usled dinamičkih promena situacije u Rusiji i svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala