Ovo je napad na srpski narod i Crkvu: Otac Sava je i fizički ugrožen - na tome se neće stati

© AP Photo / Visar KryeziuOVK
OVK - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Otac Sava Janjić sada je i direktno fizički ugrožen, o tome treba voditi računa, jer napadi na ovome neće stati. Opasnija od lažne optužbe za ratni zločin je činjenica da se nova vlast u Prištini saglasila sa svim ekstremistima koji ga napadaju decenijama. Ovo je napad na naš narod i Crkvu i poruka da KFOR stalno mora biti ispred naših svetinja.

Ovako novinar i pisac sa Kosova Živojin Rakočević komentariše zahtev Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine da treba pokrenuti istragu zbog ratnih zločina protiv igumana manastira Dečani Save Janjića.

Napad na Oca Savu napad je na srpski narod

Ova orgnizacija tvrdi da su Albanci u manastiru držani kao taoci, a da su Visoki Dečani bili vojna i paravojna baza u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima. Takođe, navode da je Janjić manastir pretvorio u ambasadu Srbije i propagandni centar.

© Sputnik / Dejan SimićSava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani
Ovo je napad na srpski narod i Crkvu: Otac Sava je i fizički ugrožen - na tome se neće stati - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani

Rakočević objašnajva da iza napada na Savu Janjića ne stoji samo ova organizacija:

"Radi se o čitavoj mreži ekstremnih podorganizacija koje su vidljive, imaju uticaj na javnost, naročito na tradicionalne poluplemenske strukture, koje ne veruju institucijama. Moramo da budemo svesni da je Sava Janjić već 20 godina meta tih organizacija na različite načine. Tu je ekstremno udruženje istoričara iz Dečana. Oni su sve, sem istoričari, to je neka paraistorijska grupa koja smatra da su Dečane podigli Albanci. Ta organizacija neprestano, na svim nivoima napada Savu Janjića", podseća Rakočević.

Ko optužuje igumana Dečana

Na čelu organizacije koja je optužila igumana Janjića da je zatvorio Albance u manastir je Halit Barani, koji je za vreme sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine bio aktivan u Oslobodilačkoj vojsci Kosova u regionu Kosovske Mitrovice.

Berani je poznat po tome što je 17. marta 2004. novinarima preneo da je smrt trojice albanskih dečaka, koji su se utopili u Ibru, bila osveta Srba za incident koji se dogodio u Čaglavici. Bio je to povod za martovski pogrom nad Srbima.

Hjuman Rajts Voč je još 2004. ustanovio da je predstavnik ove organizacije "sa jakom nacionalističkom agendom” preneo lažnu vest da su dečake ubili Srbi. Međunarodne snage UNMIK policije i KFOR uhapsile su, ali i odmah, bez obrazloženja, oslobodile Baranija, koji je i u to vreme bio predsednik Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kosovskoj Mitrovici.

© AP Photo / Visar KrieziuZapaljene srpske kuće u Čaglavici 17, marta 2004 - Kosovo
Ovo je napad na srpski narod i Crkvu: Otac Sava je i fizički ugrožen - na tome se neće stati - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Zapaljene srpske kuće u Čaglavici 17, marta 2004 - Kosovo

Angažman lažnog svedoka

Advokat iz Kosovske Mitrovice Dejan Vasić kaže da je napad na igumana srpske svetinje pod zaštitom UNESKO samo jedan od angažmana, kako kaže, lažnog svedoka Baranija.

"On je odavno poznat kao nekredibilan i pristrasan svedok, još od suđenja Slobodanu Miloševiću u Hagu 2002. godine , pa preko postupka koji je vođen protiv Olivera Ivanovića. Njegove izjave za ozbiljno više ne uzima niko, pa čak ni kosovska javnost, ovoj optužbi ne bih pridavao posebnu pažnju", kaže Vasić.

Opasno ćutanje Prištine

Rakočević smatra da je u ovom trenutku opasnija od prozivke za navodni ratni zločin činjenica da se nova politička struktura koja je na vlasti u Prištini saglasila sa svim ekstremistima koji to decenijama rade.

"Nismo čuli ni jedan glas osude, ni od predsednice Osmani, niti od Aljbina Kurtija, a istovremeno čitav hor političara ponavlja da je istina koja izlazi iz Dečana velikosrpska propaganda, kako se ona mora zaustaviti", kaže Rakočević.

On dodaje da je Sava Janjić najdemorataskiji čovek ovog prostora decenijama, apsolutni mirotvorac i demokrata, a demokrate u ovakvim totalitarnim društvima odmah postaju meta.

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Ovo je napad na srpski narod i Crkvu: Otac Sava je i fizički ugrožen - na tome se neće stati - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Manastir Visoki Dečani

"Ljudi kao što je otac Sava su najveća opasnost, ali i najveći poziv da to društvo mora da se promeni. Sava Janjić i ta mala enklava, mali geto zaštićen KFOR-om, postao je demokratski uzor, on ima više demokratskog kapaciteta od svih institucija koje su formirane na Kosovu i Metoiji. On izaziva strah, taj neprestani poziv "promenite se". A kada ovde nekome iz totalitarnog miljea kažete da mora da se promeni, on je spreman da uradi najgore", kaže Rakočević.

Simbol napada na sve srpsko

On smatra da je otac Sava Janjić sada direktno i fizički ugoržen, da o tome treba voditi računa, jer napadi na ovome neće stati, jer su Dečani simbol napada na našu Crkvu i naš narod svuda na Kosovu i Metohiji.

"Sava Janjić i Visoki Dečani su zapravo ta suština oko koje se vrti naša sudbina, od koje zavisi. Ovo je prouka da se KFOR stalno mora vraćati ispred naših svetinja. Ne samo da bude ispred Dečana, nego da međunarodno vojno prisustvo bude živo na mestima koja su fatalno ugrožena od ovakvih izjava, od ovakvih ljudi. Na kraju krajeva, od ovakve primene zakona na Kosovu i vlasti koja se ovako ponaša", kaže Rakočević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je iguman Janjić meta napada samo zato što čuva manastir od onih koji bi voleli da Dečani ne postoje.

"Napadi su pokazatelj koliko je ugrožena srpska kulturna baština, ali i SPC na Kosovu i Metohiji. Nadam se da će se i međunarodna zajednica ovim pozabaviti na još ozbiljniji način“, rekla je premijerka i istakla da je manastir Visoki Dečani svetska kulturna baština, a SPC stub onoga što znači Srbija na Kosovu i Metohiji i život Srba u južnoj pokrajini.

© AP Photo / VISAR KRYEZIUArhivska fotografija - jedna od proslava nezavisnosti Kosova u Prištini
Ovo je napad na srpski narod i Crkvu: Otac Sava je i fizički ugrožen - na tome se neće stati - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Arhivska fotografija - jedna od proslava nezavisnosti Kosova u Prištini

Reagovala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u kojoj kažu da su neosnovane i pažljivo smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti manastira koji se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga.

NATO okupacija nije alibi

Povodom otužbi za navodne ratne zločine oglasio se i Pokret za odbranu Kosova i Metohije koji podseća da je iguman predmet novog talasa medijske hajke prištinskih političara i medija od objave organizacije "Evropa Nostra" da je uvrstila Dečane među sedam najugroženijih spomenika kulturnog nasleđa Evrope.

"Upozoravamo srpske državne organe da ih privremena NATO okupacija Kosova i Metohije ne može amnestirati od istorijske i zakonske odgovornosti za bezbednost naših svetinja i sunarodnika. Pozivamo srpsku javnost i medije da pažljivo prate i reaguju na iskušenja i stradanja kroz koja prolaze manastir Visoki Dečani, naše svetinje i naš narod na Kosovu i Metohiji", saopštio je Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

Na optužbe i uvrede Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine koji je zatražio istragu protiv njega zbog ratnih zločina odgovorio je i sam Sava Janjić porukom na Tviteru;

„Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave reči, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima", citirao je Janjić apostoja Mateju.

Pogledajte i:

Ovako je otac Sava Janjić govorio za Sputnjik o pokušajima naše crkve da u teškom vremenu ostane uz svoj narod

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala