Netanijahu: Nećemo dozvoliti Iranu da stekne nuklearnu sposobnost i postigne svoj genocidni cilj

© AP Photo / Oded BaliltyBenjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Iran nikada nije odustao od napora da pribavi nuklearno oružje i da Izrael neće dozvoliti Teheranu da ga izgradi.

Obraćajući se novinarima zajedno sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom koji je u poseti Izraelu, Netanijahu nije komentarisao iransku optužbu da je Izrael sabotirao njihov ključni nuklearni objekat u Natancu, preneo je Rojters. 

Iran: Osvetićemo se

U iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc u nedelju se dogodio incident na mreži za napajanje električnom energijom, samo dan nakon što je Teheran pokrenuo nove, unapređene centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

"Iran nikada nije odustao od potrage za nuklearnim oružjem i raketa", rekao je Netanijahu.

On je istakao da nikada neće dozvoliti Iranu da stekne nuklearnu sposobnost i da izvrši svoj, kako je rekao, genocidni cilj - uništenje Izraela.

Suprotno dosadašnjoj praksi, izraelske vlasti nisu zabranile medijsko izveštavanje o ovom slučaju. Naprotiv, izraelski mediji su u velikom broju izveštavali o incidentu u Natanzu.

Javni radijski servis Izraela je učinio neobičan korak dalje i objavio da je izraelska tajna služba Mosad u tome "odigrala centralnu ulogu". 

Centrifuge u iranskom  nuklearnom postrojenju Netanc - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Izraelski radio: Mosad izveo sajber napad na Iran

Vlasti Irana su optužile Izrael za taj incident, koji su okarakterisale kao čin "nuklearnog terorizma", i saopštile da zadržavaju pravo da preduzmu odgovarajuću akciju protiv izvršitelja.

"Cionisti žele da nam se svete zbog napretka koji postižemo u ukidanju sankcija. Javno su saopštili da nam to neče dozvoliti. Ali, mi ćemo se osvetiti cionistima", izjavio je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Iran tvrdi da nuklearni program razvija isključivo u miroljubive svrhe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala