Lavrov objasnio šta je glavni problem Vašingtona

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Vašington nikako ne može da odustane od pogrešnog kursa održavanja svoje globalne dominacije. Takva američka politika je apsolutno kontraproduktivna, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Prema našem mišljenju, osnovni problem je to što Vašington nikako ne može da napusti pogrešan kurs održavanja svoje globalne dominacije, koji je zauzeo početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza. Danas je svima jasno, da je takva politika apsolutno kontraproduktivna. Pred našim očima uzima maha objektivni proces formiranja pravednijeg, demokratskijeg i stoga stabilnijeg multipolarnog svetskog poretka“, rekao je Lavrov u intervjuu agenciji „Irna“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Opasna igra šibicama: Odnosi Rusije i Amerike dotakli dno - čuje li svet opomenu iz Moskve /video/

On je naveo da Amerikanci, uz podršku evropskih saveznika, preduzimaju agresivne korake, usmerene na rušenje međunarodno-pravne arhitekture koja se oslanja na Ujedinjene nacije i zamenjuju je takozvanim „poretkom zasnovanim na pravilima“. 

Prema njegovim rečima Rusija „nema ništa protiv, da svi poštuju pravila“. Međutim, ona bi trebalo da se razvijaju, ne u uskom krugu Vašingtona i njegovih sledbenika, zaobilazeći Ujedinjene nacije, već u univerzalnom formatu sa učešćem svih ključnih svetskih igrača i na osnovu postojećih opštepriznatih normi međunarodnog prava.

Zašto s Amerikom više nema ozbiljnog razgovora i kako na to gleda šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u emisiji „Novi Sputnjik poredak“ analizirali su Nikola Vrzić i njegovi gosti Branko Vlahović i Bojan Bilbija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala