Kremlj: Nadamo se da će mudrost u Kijevu prevladati

© REUTERS / OLEKSANDR KLYMENKOPripadnik ukrajinske vojske u Donjecku
Pripadnik ukrajinske vojske u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
U Kremlju se nadaju da će politička mudrost u Kijevu prevladati i da će provokativna dejstva ukrajinske vojske u Donbasu prestati, izjavio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Nadamo se da će u Kijevu zavladati politička mudrost i da stvari neće dobiti ozbiljan obrt ─ a provokativna dejstva prestati... Što se tiče ublažavanja tenzija i sprečavanja potencijalnog rata, Vladimir Putin uvek ima šta da kaže“, odgovorio je Peskov na pitanje da li ruski predsednik ima šta da kaže Zelenskom.

Peskov je dodao i da on ne zna za zahtev koji je Kijev navodno uputio Moskvi za razgovor predsednika Rusije i Ukrajine.

Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Putin, Makron i Merkelova priznali: Neophodno održati novi samit „normandijske četvorke“

Ranije su se u medijima pojavile informacije, pozivajući se na portparolku predsednika Ukrajine Julije Mendelj, da je Vladimir Zelenski tražio od Moskve da se održe pregovori sa ruskim liderom Vladimirom Putinom kako bi se razgovaralo o eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Sveobuhvatni prekid vatre stupio je na snagu u julu prošle godine. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevlada političku i ekonomsku krizu.

Situacijom u Donbasu i ulogom SAD u novom zaoštravanju na istoku Ukrajine bavio se Dušan Proroković u emisiji „Prorok“:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala