Kijev: Ukrajina ne planira ofanzivu na Donbas

CC BY-SA 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Flickr / Vojne vežbe Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovsku
Vojne vežbe Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovsku - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Ukrajina ne planira ofanzivu na Donbas, izjavila je za televiziju „Dom“ portparolka ukrajinskog predsednika Julija Mendelj.
„Radi se o tome da Ukrajina jednostavno ne može da napadne svoju teritoriju i ne može da se bori protiv svog naroda“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, u Kijevu postoji „čvrsto uverenje“ da se do mira može doći samo pregovorima.

„Upravo zbog toga tražimo pregovore u ‘normandijskom formatu’ i kretaćemo se ka miru na sve moguće diplomatske načine“, dodala je portparolka.

Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Ruski senator poručio Zelenskom: NATO vam neće vratiti Donbas

Ranije je Zelenski, nakon posete kontakt liniji, izjavio da postoji potreba za novim prekidom vatre u Donbasu. Istovremeno je izrazio mišljenje da je pristupanje Ukrajine NATO-u jedini put ka miru u regionu. Kako je primetio vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak, vojna varijanta „oslobođenja“ Donbasa za Kijev je neprihvatljiva, jer bi dovela do gubitaka među civilnim i vojnim stanovništvom.

Sa svoje strane, lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin ranije je rekao da je Ukrajina spremna za borbena dejstva u punom obimu u Donbasu.  

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je situaciju na istoku Ukrajine opasnom, jer tamo lako može da se nastavi građanski rat. Istovremeno je naglasio da niko u Rusiji ne namerava da ratuje protiv Ukrajine i niko ne prihvata bilo kakvu mogućnost takvog sukoba.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala