Indija odobrila hitnu upotrebu ruske vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPakovanje vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Komitet eksperata državnog regulatora Indije u oblasti lekova na sastanku u ponedeljak odobrio je prijavu za hitnu upotrebu ruske vakcine „Sputnjik Ve“, piše „Tajms of Indija“ pozivajući se na izvore.

Osim toga, portal navodi da je stručnjake zanimala doslednost podataka o rezultatima kliničkih ispitivanja u različitim serijama vakcine, kao i informacije o pratećim dokumentima o vakcini, uključujući informacije o doziranju, kontraindikacijama i uslovima čuvanja.

Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Anketa u Srbiji, Indiji, Brazilu: „Sputnjik Ve" najprepoznatljivija vakcina u svetu

Ranije je objavljeno da su na sastanku 1. aprila stručnjaci zatražili niz dokumenata od kompanije „Dr Reddy's Laboratories“ pre izdavanja odobrenja za primenu vakcine „Sputnjik Ve“. Stručnjake su posebno zanimali podaci „koji se odnose na sve parametre imunogenosti, uključujući srednji geometrijski titar antitela za antitela koja neutrališu virus i antitela specifična za glikoprotein SARS-CoV-2 42. dana“ otvorene podatke o svim ozbiljnim neželjenim pojavama. Stručnjaci su takođe želeli da znaju „korelaciju podataka o imunogenosti, uključujući ćelijski odgovor, između ispitivanja druge i treće faze i uporednu analizu podataka o imunogenosti treće faze dobijene iz indijskih i ruskih ispitivanja u različitim vremenskim periodima“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala