„Idemo!“ Rusija slavi – 60 godina od Gagarinovog leta u kosmos

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKosmonavt Юriй Gagarin dokladыvaet po telefonu Pervomu sekretarю CK KPSS Nikite Sergeeviču Hruщevu ob uspešnom zaveršenii kosmičeskogo poleta, 1961 god
Kosmonavt Юriй Gagarin dokladыvaet po telefonu Pervomu sekretarю CK KPSS Nikite Sergeeviču Hruщevu ob uspešnom zaveršenii kosmičeskogo poleta, 1961 god - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Danas, kada se više nego ikad govori o militarizaciji kosmosa i mogućem kosmičkom ratu, Rusija se s ponosom seća Jurija Gagarina, čiji je let u kosmos bio prva i neočekivana pobeda SSSR-a nad Amerikom u kosmičkoj trci.

Gagarinov let u orbitu dogodio se skoro mesec dana pre nego što je prvi američki astronaut Alan Šepard poslat u svemir. Bilo je to vreme žestokog rivalstva između Sovjetskog Saveza i SAD. Sovjeti su dobili i tu trku, kao i mnoge prethodne.

„Sovjetski Savez nas je pobedio“, priznao je tada Džon Kenedi.

Gagarin je time otvorio novu stranicu u istraživanju svemira i postao simbol razvoja sovjetske nauke i vazduhoplovstva.

Kada je 27-godišnji Gagarin poleteo u svemir imao je čin starijeg poručnika, a kada je sleteo na zemlju - bio je major. Zbog podviga,  odlikovan je i brojnim ordenima Sovjetskog Saveza. Svečano je dočekan na Crvenom trgu u Moskvi, slavila ga je cela zemlja, a sovjetski dečaci su maštali o tome da postanu kosmonauti. Gagarin je postao simbol epohe.

Sovjeti su njegovim imenom nazivali ulice, trgove, fabrike, parkove, a čak je i jedan grad nazvan u njegovu čast.

Postao je zvezda u celom svetu. Dočekivali su ga predsednici mnogih zemalja, engleska kraljica je s njim večerala “na ruski način”, a svet je poverovao da su svi Rusi onako dobri i nasmejani kao on.

Niko u to vreme nije znao šta očekuje prvog čoveka u orbiti. Čak je i Gagarin, dva dana uoči leta, napisao oproštajno pismo svojoj porodici.

Kosmička trka između dve velesile, SAD i SSSR-a, počela je lansiranjem sovjetskog satelita „Sputnjik-1“, 4. oktobra 1957 i trajala je sve do 1988. godine, a postala je važan deo kulturne, tehnološke i ideološke konfrotacije između Vašingtona i Moskve za vreme Hladnog rata. Tokom tih godina Sovjetski savez je uspeo da lansira prvi veštački satelit, pošalje prvo živo biće u svemir, prvog čoveka u orbitu i prvog čoveka koji će prošetati u otvorenom svemiru.

SAD su uspele prve da pošalju čoveka na Mesec, mada danas postoje teorije da je NASA lažirala taj događaj, kako bi pobedila u svemirskoj trci.

Održavanjem izložbi, koncerata, tematskim večerima i obilascima mesta povezanih sa Gagarinovim životom u ruskoj Orenburškoj oblasti je počelo obeležavanje šedesetogodišnjeg jubileja, simbolično - 60 dana pre datuma na koji je slavni astronaut poleteo u svemir i time otvorio eru kosmonautike.

Gagarina u ovom kraju Rusije posebno slave, a i sam astronaut je voleo da govori da mu je upravo Orenburg „dao krila“. U tom gradu se Gagarin školovao za pilota i tu je upoznao svoju suprugu Valentinu.

Povodom jubileja, Orenburšci su i automobilima ispisali reč „Idemo!". To je bio čuveni Gagarinov usklik, koji je izgovorio, 12. aprila 1961. godine, neposredno pred svoj prvi let u kosmos.

Gagarin je u svemirskoj letelici „Vostok 1“obleteo jedan krug oko zemlje za 108 minuta. Leteo je na visini od 302 kilometara i brzinom od skoro 28.000 kilometara na sat. Njegova misija je proslavljena kao velika pobeda Sovjeta nad Amerikancima u eri Hladnog rata i svemirske trke.

Jednu blistavu karijeru prekinuo je jedan banalni let avionom. Gagarin je poginuo u avionskoj nesreći dok je testirao mlazni avion. Trebalo je to da bude, kako je sam izjavio pred let, jedan rutinski zadatak.

Urna sa njegovim pepelom je postavljena u zidine Kremlja.

Oproštajno pismo,  napisano porodici, dobila je žena, sedam godina kasnije. Bilo mu je samo 34 godine.

Opširnije o ovoj temi možete saznati u emisiji Ljubinke Milinčić "Moj pogled na Rusiju".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala