Srbin je turski klub digao iz pepela, pa pobedio i selektora Srbije /video/

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaSrpski košarkaški trener Dušan Alimpijević
Srpski košarkaški trener Dušan Alimpijević - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Srpski trener Dušan Alimpijević je uspeo da potpuno preokrene sezonu svog Bursaspora u turskom šampionatu, pa je u poslednjem meču uspeo da pobedi i istanbulskog giganta, Fenerbahče.

Bivši trener Crvene zvezde nije uspevao da pronađe uspeh od odlaska sa Malog Kalemegdana, pošto je nakon toga tokom pola sezone vodio ruski Avtodor.

U novembru prošle godine preuzeo je turski Bursaspor, koji se mučio da zabeleži iole pristojne rezultate.

Turski klub nije uspevao da pobedi praktično nikoga ni u domaćem prvenstvu ni u Evrokupu, a u jednom trenutku zabeležena je serija od 14 poraza u 15 mečeva.

Dolaskom tridesetpetogodišnjeg srpskog stručnjaka rezultati nisu momentalno „eksplodirali“, ali je vremenom igra Burse bila sve bolja i bolja.

Početkom marta ove godine delovalo je kao da je Alimpijevićeva ekipa definitivno ispala iz plej-ofa, dok je i opstanak u najvišem rangu koliko-toliko doveden u pitanje. Ipak, odd tada ovaj klub uspeo da zabeleži pet pobeda u šest mečeva.

Poslednja je verovatno i najveća od Dušanovog dolaska u Bursu, pošto je na domaćem terenu pao Fenerbahče selektora reprezentacije Srbije Igora Kokoškova.

Evroligaški gigant je, doduše, bio bez nekoliko ključnih igrača kao što su Jan Veseli, Marko Gudurić i Jan Veseli, ali su se Bursi upisala dva boda kao da je Fener bio u najjačem sastavu.

Protiv Fenera je dominirao bivši igrač te ekipe, iskusni centar Oguš Savaš sa 20 poena (9/10 iz igre), pet skokova i četiri asistencije.

Ksavijer Manford je imao 16 poena, dok je dabl-dabl viđen od Lamara Pitersona, koji je imao 14 poena i 12 asistencija.

Alimpijevićevoj četi doprinos od februara ove godine daje i trofejni reprezentativac Srbije Stefan Birčević, koji je protiv Fenera dodao šest poena i sedam skokova.

​Iako šanse da se plasira u doigravanje postoje za Bursu, taj put će biti jako teško ostvariv, zbog toga što je do kraja lige ostalo jako malo.

U turskom šampionatu se igra 30 kola, a Bursa posle 28 odigranih mečeva ima 12 pobeda i 16 poraza i nalazi se na devetom mestu, prvom koje ne vodi u plej-of.

Jednu poziciju ispred njih je Bešiktaš, koji ima dosta boljih 15 pobeda i 11 poraza, ali i četiri meča do kraja, uz jedan bod manje nego što bi trebalo zbog kršenja pravila lige.

Bursa njih ni teoretski da stigne, ali je praktično nemoguće da bude ispred, s obzirom na dosta lošiju koš-razliku.

​Šansu će imati u Gazijantepu, koji trenutno ima 13 pobeda i 15 poraza, te se nalazi u seriji od tri neuspeha u nizu.

Bursa u narednom kolu gostuje dvanaestoplasiranom Galatasaraju, dok u poslednjem dočekuje poslednjeplasirani Ormanspor.

Majls Bridžis zakucava preko Klinta Kapele - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Srbi su briljirali, ali o ovome priča Amerika /video/

Gazijantep u pretposlednjem kolu na domaćem terenu igra protiv jedanaestoplasiranog Bahčešehira, dok u poslednjem gostuje trinaestoplasiranom Bujukčekmečeu.

Bursi opet u korist ne ide koš-razlika, koja je trenutno na minus 124, pa će tako morati da pobedi u oba svoja naredna duela, dok će Gazijantep oba morati da izgubi.

Put Alimpijevića do plej-ofa turskog šampionata pre mesec dana je izgledao nemoguće, a deluje da će tako i ostati. Ipak, napredak u igri koji je ostvarila njegova ekipa u jako kratkom periodu je za svaku pohvalu.

​► Kako se američka sudbina poigrala sa Srbinom i Slovencem

Doživeo je neuspeh sa Srbijom, pa je doneo odluku zbog koje je danas MVP

„Sve ih testirajte na drogu“: Amerikanac besan zbog ponižavanja Jokićevog „Robina“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala