Brnabićeva: Sava Janjić meta zato što čuva Visoke Dečane

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić postao je meta napada na Kosovu i Metohiji samo zato što čuva taj manastir, ocenila je premijerka Srbije Ana Brnabić, navodeći da tamo ima ljudi koji ne žele da taj manastir postoji.

Brnabićeva je, povodom optužbi iz Prištine na račun igumana Save Janjića, rekla da su ti napadi pokazatelj koliko je ugrožena srpska kulturna baština, ali i SPC na Kosovu i Metohiji.

„Nadam se da će se i međunarodna zajednica ovim pozabaviti na još ozbiljniji način“, kazala je Brnabićeva.

Ona je istakla da je manastir Visoki Dečani svetska kulturna baština, a SPC stub onoga što znači Srbija na Kosovu i Metohiji i život Srba u južnoj pokrajini, preneo je Tanjug.

Podsetimo, Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je u nedelju istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina, objavio je portal „Reporteri“.

U toj organizaciji smatraju da treba istražiti ulogu Save Janjića u, kako tvrde, zatočenju civila u manastiru Visoki Dečani tokom rata na Kosovu i Metohiji, za šta, navode, on snosi skoro najveću odgovornost i da nije tačno da je on među manastirske zidine primio Albance da bi ih zaštitio.

Sputnjik je početkom prošle godine emitovao ekskluzivni serijal „Sputnjik na srpskom Kosovu“. Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić tada je govorio o pokušajima naše crkve da u teškom vremenu ostane uz svoj narod, o tome šta misli o predlozima za rešenje kosovskog pitanja ali i koja je bila tema njegovog razgovora sa predsednikom Vučićem na sastanku koji je u Predsedništvu zakazao kao građanin Janjić sa Kosova i Metohije:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala