Bosni više smetaju ubijeni ruski dobrovoljci nego mudžahedini koji su odsecali glave

© Foto : Opština VišegradSpomenik poginulim ruskim dobrovoljcima u Višegradu
Spomenik poginulim ruskim dobrovoljcima u Višegradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Niko nikad nije pokrenuo pitanje zločina koje su nad Srbima počinili mudžahedini u Bosni i Hercegovini, a Sarajevu odjednom smeta obeležavanje „Dana ruskih dobrovoljaca“ u Višegradu koji su poginuli boreći se po kodeksima rata.

Tako za Sputnjik komentariše politikolog Anđelko Kozomara to što je Tužilaštvo BiH pokrenulo utvrđivanje krivične odgovornosti zbog obeležavanja ovog dana u čast ruskih dobrovoljaca.

© Foto : Opština VišegradPolaganje venaca i obeležavanje „Dana ruskih dobrovoljaca“ u Višegradu
Bosni više smetaju ubijeni ruski dobrovoljci nego mudžahedini koji su odsecali glave  - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Polaganje venaca i obeležavanje „Dana ruskih dobrovoljaca“ u Višegradu

Kako kaže naš sagovornik, ovo je samo još jedan napad na Srbe i RS, ovoga puta preko pravnih instanci BiH. Kozomara podseća i da je prošle nedelje oslobođeno i 11 Bošnjaka optuženih za zločine, mučenje i ubistvo Srba u Silosu, zbog nedostatka dokaza, iako su međunarodne organizacije slučaj u Silosu proglasile - novim  Aušvicem.  

Mudžahedinima niko ne sudi, a ruski dobrovoljci smetaju

„Dakle, ovo je samo još jedna organizovana akcija pravosudnih institucija BiH koje deluju po nalogu Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, kako bi Srbe na bilo koji način proglasili zločincima. To je deo i kampanje protiv novog ruskog ambasadora u BiH koji je u svojim javnim istupima otvoreno iskazao potrebu da srpski narod u BiH bude drugačije tretiran,“ mišljenja je Kozomara  

Dakle, jedan tragičan događaj u kom su mladi Rusi izgubili život smeta sada Bošnjacima a pritom niko ne spominje celu brigadu mudžahedina koja je ovde činila strašne zločine.  

„Svima su poznate slike na kojima mudžahedini odsecaju glave srpskim vojnicima i nose ih trijumfalno kroz naselje,“ podseća sagovornik Sputnjika.

Bakirov odgovor ruskom ambasadoru

Naš sagovornik podseća da se Dan ruskih dobrovoljaca obeležava na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca - Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno. Taj dan je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sećanja na ruske borce stradale u ratu.

„Poznato je da se nekoliko desetina Rusa dobrovoljno javilo da učestvuje u ratu u okviru jedinica VJ Republike Srpske. Na današnji dan 12. aprila kod Višegrada u žestokim borbama sa muslimanskim snagama trojica ruskih dobrovoljaca je poginulo  a deset njih je ranjeno. U znak na sećanja na njih njihovo herojstvo i bratski odnos prema srpskom narodu , podignut je spomenik koji nikome do sada nije smetao,“ objašnjava Kozomora. 

Inače, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) formiralo je predmet na osnovu prijave udruženja „Žena žrtva rata“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala