Bocan-Harčenko: Bez preterivanja, partnerstvo Rusije sa Srbijom ima kosmičku perspektivu

© Sputnik / Dejan SimićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je da "strateško partnerstvo Rusije sa Srbijom ima, bez ikakvog preterivanja, kosmičku perspektivu".

„Nadamo se da ćemo u najskorije vreme sa srpskim prijateljima uspostaviti saradnju u istraživanju i korišćenju kosmičkog prostora u mirne svrhe i postići konkretne rezultate u ovoj sferi“, rekao je u Harčenko u autorskom tekstu za list Politika objavljenom danas, tačno na 60-godišnjicu istorijskog, prvog leta u kosmos sovjetskog astronauta i pilota Jurija Gagarina.

Harčenko je rekao da rusko-srpska saradnja sve više dobija inovativnu dimenziju.

„Odmiče proces organizacije proizvodnje na beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ ruske vakcine protiv kovida-19 Sputnjik V (uzred, nazvane po prvom veštačkom Zemljinom satelitu, koji je lansirala ekipa Sergeja Koroljova 1957. godine)“, naveo je Harčenko.

Kako je dodao, „na dnevom redu je izgradnja u Srbiji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, u okviru kojeg se planira proizvodnja narednih farmaceutskih preparata“.

„Jačaju kontakti između centara za razvoj visokotehnoloških projekata, poput ruske Fondacije ‘Sokolkovo’ i Naučno-tehnološkog parka ‘Beograd'“, naglasio je Harčenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala