BiH došla na red? ― Konfuzija oko non-pejpera u EU o završnom udarcu na raspad Jugoslavije

© AP Photo / Amel EmricMladići sa zastavama BiH
Mladići sa zastavama BiH - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Mediji u regionu danas su izazvali pravu konfuziju objavom da je slovenački predsednik Borut Pahor, prilikom nedavne posete Sarajevu, rekao da su u poslednje vreme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije i da je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu predat „non-pejper“ u vezi sa tim.

Premijer Slovenije Janez Janša poručio je potom da Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i EU perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, ali se nekim navodima pokušava da spreči taj cilj.

On se na Tviteru oglasio povodom pisanja medija u BiH da je predao „non-paper“ predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti završetak raspada Jugoslavije.

Janša je naveo da se poslednji put sreo sa Mišelom prošle godine i dodao da je teško fizički mogao da mu bilo šta preda u februaru ili martu ove godine.

Fena je ranije prenela da je član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio da je slovenački predsednik Borut Pahor, prilikom nedavne posete Sarajevu, rekao da su u poslednje vreme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: „Možete li se vi u BiH mirno razići?“.

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik izneo suprotan stav.

„Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non paper“, kazao je Komšić potvrđujući za Fenu da je slovenački predsednik postavio takvo pitanje.

Sarajevski portal Kliks podseća da je nakon Pahorove posete Dodik u dva navrata potencirao priču o mirnom razlazu, između ostalog kazavši da se takvi glasovi mogu čuti u određenim krugovima u Evropi.

Dodik, navodi se, očito tu misli na podršku evropske desnice, koja je poslednjih godina znatno ojačala u nekim zemljama poput Mađarske, ali i Slovenije u liku i delu premijera Janeza Janše.

Pokedini mediji su podsetili i na Pahorov govor u Parlamentu Severne Makedonije 25. septembra prošle godine kada je rekao da "ako nema proširenja Evropske unije ili proširenja, polako će se zavladati teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je potrebno uspostaviti etničke granice umesto postojećih".

"Iz istorijskog iskustva znamo da su vrlo male šanse da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi generalno. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan isključivo političko pitanje, koje takođe zahteva još promišljeniju strategiju Evropske unije", kazao je tada Pahor.

Podsetili su i da u svetlu evropske perspektive Zapadnog Balkana, Pahor priprema sastanak čelnika inicijative Proces Brdo - Brijuni, zakazan za maj.

Inače, u Predsedništvu BiH održan je danas sastanak Komšićevih savetnika i ambasadorke Slovenije u sarajevu Zorice Bukinac, a povodom medijskih natpisa o navodnom dokumentu koji je slovenački premijer Janez Janša uputio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, preneo je Tanjug.

Oglasili se iz Kabineta slovenačkog predsednika: Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH

Predsednik Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvek dosledno naglašava, saopšteno je za sarajevsku N1 tv iz kabineta slovenačkog predsednika.

„Predsednik Pahor želi da BiH što pre postane deo Evropske unije. Stalno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH koja je trenutno najslabije formalno povezana sa EU“, navodi se u saopštenju.

Ističu da Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala