Ruski senator: Apel na pooštravanje sankcija Rusiji ─ sahrana evropske parlamentarne diplomatije

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski političar Konstantin Kosačov
Ruski političar Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Poziv poslanika Evropskog parlamenta Manfreda Vebera na pooštravanje sankcija protiv Rusije je sahrana evropske parlamentarne diplomatije, smatra predsednik Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
„Pretnja Vebera upućena Rusiji da će zamrznuti račune ruskim biznismenima, isključiti Rusiju iz platnog sistema SVIFT i blokirati 'Severni tok 2' u slučaju pogoršanja situacije u Donbasu predstavlja još jedan čin 'sahrane' evropske parlamentarne diplomatije“, izjavio je Kosačov.

On je podsetio je da ranije već bilo saopšteno unilateralno odbijanje Evropskog parlamenta da učestvuje u radu Odbora za parlamentarnu saradnju Rusija-EU od proleća 2014. godine, koje u skladu sa Sporazumom o partnerstvu i saradnji između Rusije i EU predstavlja osnovni mehanizam interakcije u parlamentarnom pravcu.

„Definitivni prelazak evropskih poslanika na 'megafonsku diplomatiju' i otvoreni strah od direktnog dijaloga sa Rusijom potvrđuju da naše kolege u Evropskom parlamentu jednostavno nemaju ubedljive argumente za otvorenu diskusiju sa ruskim kolegama“, tvrdi senator.

Prema mišljenju Kosačova, u izjavi poslanika Evropskog parlamenta postoji i drugi opasan aspekt.

Kako je rekao ruski senator, najavljujući neizbežno pooštravanje mera prema Rusiji i zaustavljanje „Severnog toka 2“ zbog pogoršanja situacije u Donbasu, političar ne samo da šalje signal Moskvi, već direktno šalje akcioni plan Kijevu za koji je mobilizacija Zapada protiv Rusije postala smisao svih aktivnosti tokom poslednjih godina.

Kosačov je dodao da, u slučaju da „gospodin Veber jednostavno ne shvata posledice tih reči, da je to krajnje opasna i neodgovorna nepažnja.

„Ako namerno daje 'zeleno svetlo' ukrajinskom rukovodstvu za bilo kakve provokacije u zoni sukoba, to već čini evropske političare koautorima bilo kakve eskalacije borbenih dejstava u Donbasu. Čak ne znaš šta je gore - glupost ili zlonamernost“, rekao je ruski senator.

Ranije je šef Evropske narodne partije, vodeće frakcije Evropskog parlamenta, Manfred Veber u intervjuu za medijsku grupu „Funke“ izjavio da Evropa i Amerika treba da pooštre sankcije Rusiji u slučaju eskalacije situacije na istoku Ukrajine. Veber tvrdi da Rusija navodno nastavlja politiku „opasnih provokacija“, a da navodno premeštanje trupa prema ukrajinskoj granici predstavlja testiranje Zapada.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je ranije da Rusija premešta trupe na svojoj teritoriji i po svom nahođenju i da njena dejstva nisu ugrožavala i ne prete nijednoj zemlji na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala