„Zloglasna Krimska platforma": Čemu Zelenski da se nada kada Erdogan obećava?

© AP Photo / Turkish Presidency PoolPredsednici Ukrajine i Turske, Vladimir Zelenski i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Istanbulu
Predsednici Ukrajine i Turske, Vladimir Zelenski i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Šef radne grupe za međunarodno-pravna pitanja u stalnom predstavništvu Krima pri predsedniku Rusije Aleksandar Molohov nazvao je darom Danajaca obećanje Turske da će pomoći Ukrajini da povrati kontrolu nad poluostrvom.
„Takozvana podrška Turske Krimskoj platformi živo podseća na čuvenu scenu iz Vergilijeve ‘Eneide’, kada posle trojanskog sveštenika želite da viknete: ‘Ne verujte Danajcima ni kad vam darove nose’. Erdogan ima svoje spoljnopolitičke ciljeve i u njegove planove u svakom slučaju ne ulazi očuvanje Krima u kijevskoj sferi uticaja“, rekao je Molohov za Sputnjik.

Molohov je uveren da sa takvim saveznikom kao što je Turska, Zelenskom nisu potrebni neprijatelji.

Zloglasna Krimska platforma uz učešće Ankare brzo će se pretvoriti u bušno korito“, dodao je on.

Sa svoje strane, senator iz Krimskog regiona i član Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Sergej Cekov smatra da je Erdoganov stav tvrdoglav i nerealan.

„Od višestrukog ponavljanja tog mišljenja Krim se neće vratiti u Ukrajinu... nikada. Na takozvanoj Krimskoj platformi hiljadu puta možete izgovoriti reč ‘alva’, ali vam od toga neće biti slađe u ustima i trenutni status Krima kao sastavnog dela Rusije se neće promeniti“, istakao je Cekov za Sputnjik.

Ime Krim potiče iz tatarskog jezika i označava tvrđavu i stene - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2021
Kijev – histerično derište: Krim o pretnjama Ukrajine da će proterati Ruse sa poluostrva

Poslanik Državne dume Ruslan Balbek je, komentarišući reči predsednika Turske, naveo da je Erdogan rekao ono što je Zelenski želeo da čuje, ali da to ne znači da će reči pratiti dela.

Moguće je da je turski predsednik samo želeo da poruči nešto ohrabrujuće političkom žutokljuncu, rekao je Balbek.

Poslanik je podsetio i da se Krim već nalazi na svom mestu – u Rusiji, a njegovi starosedeoci su „na Krimu, a ne na susednim teritorijama“.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u Istanbulu, izrazio podršku takozvanoj Krimskoj platformi. Prema njegovim rečima, Ankara podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, njen principijelni stav je nepriznavanje „aneksije“ Krima.

Samit Krimske platforme planiran je za 23. avgust. Na njoj Kijev želi da razgovara o pitanju „povratka“ poluostrva. Ukrajina je predložila da se platformi pridruže brojne države, među kojima su i Turska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala