Ruski eksperti: EU nije politički spremna da bude deo Velikog evroazijskog partnerstva

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaEvroazijski savez
Evroazijski savez - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Evropska unija nije spremna da bude deo Velikog evroazijskog partnerstva jer kao talac politike Sjedinjenih Država daje primat ideologiji, a ne zdravom razumu, ocenjuju ruski eksperti povodom inicijative Rusije za formiranje širokog partnerstva na evroazijskom prostoru.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je, u izjavi za pakistanski list „Njuz internešenel“ da je učešće u Velikom evroazijskom partnerstvu otvoreno i za Evropsku uniju, ako u Briselu pokažu zainteresovanost za to. Lavrov je, tokom posete Pakistanu, podsetio da inicijativa predsednika Rusije Vladimira Putina za formiranje Velikog evroazijskog partnerstva promoviše ujedinjujući program, koji je otvoren za sve države kontinenta, uključujući članice Evroazijske ekonomske zajednice, Šangajske organizacije za saradnju, Asocijacije nacija jugoistočne Azije, a ako su zainteresovani, i Evropske unije.

EU bi htela da ona bude centar Evroazije

Generalni direktor ruskog Instituta za regionalne probleme Dmitrij Žuravljov smatra da Evropska unija sada nije spremna za ovu vrstu partnerstva, bar na nivou političkih elita, dodajući da je u tome sprečava primat ideologije nad zdravim razumom

„Po mišljenju EU, Rusija ne odgovara određenoj liberalnoj ideologiji, što znači da je to loša zemlja i da sa njom ne treba sarađivati. Njima se čini da pošto su oni dobri, a mi loši, svi projekti ujedinjenja se mogu realizovati samo na jedan način: sa EU u centru. Ona je ideal kome bi svi trebalo da služe. Stoga središte Evroazije ne bi trebalo da bude geografsko središte, već Pariz, Berlin ili Brisel, sa žestokom hijerarhijom: središte je najvažnije, za njega se sve radi. Jasno je da niko neće ući u takvo udruženje, osim same Evropske unije, kojoj se čini da drugih varijanti nema“, ističe Žuravljov.

Po njegovom mišljenju, dok god EU ima primat ideologije, biće vrlo teško pregovarati sa njom. Tačnije, biće moguće dogovarati se samo oko uskih pitanja, bez kojih EU neće moći da reši svoje unutrašnje probleme. Prema tome, Žuravljov kaže da je ozbiljna, duboka saradnja na takvoj osnovi nemoguća. 

Politički sporazumi sa SAD primarni za EU

Velika Evroazija je, pre svega, kontinent i shodno tome, položaj na istoj teritoriji stvara geografske uslove za saradnju zbog prirodnih transportnih ruta, kaže za Sputnjik zamenik direktora ruskog Fonda za razvoj savremene diplomatije Dmitrij Perlin. Kako ističe, uzimajući ovo u obzir, svi projekti integracije su potencijalno korisni. 

„Evropa je danas jedno od najvećih svetskih tržišta. Evroazija je prostor sa ekonomijama koje se dinamično razvijaju i imaju veliki potencijal, pre svega u oblasti energetskih resursa i poljoprivrede. Naravno, pre svega govorimo o Ruskoj Federaciji, koja može da ponudi Evropskoj uniji prilično veliku količinu dobara za koje su evropske države danas zainteresovane“, navodi Perlin. 

Perlin, međutim, konstatuje da je Evropska unija talac američke politike.

„Kao strateški partner Sjedinjenih Država i u nekim pitanjima zauzimajući, nažalost, podređeni položaj u odnosu sa SAD, Evropska unija može svoje ekonomske interese staviti u drugi plan u korist nekih političkih sporazuma sa SAD. Upravo ovo može biti stvarni problem u izgradnji odnosa između Evroazije i Evropske unije“, zaključio je Perlin. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala