Republika Srpska: Tužilaštvo BiH da se fokusira na zločine nad Srbima

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske preporučilo je Tužilaštvu BiH, koje je formiralo predmet povodom obeležavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, da svoje aktivnosti usmeri na zadovoljenje pravde za zločine nad Srbima koje su počinili mudžahedini u sastavu jedinica tzv. Armije BiH.

U ministarstvu ističu da to tužilaštvo, uprkos brojnim dokazima, do sada nije formiralo niti procesuiralo nijedan ratni zločin protiv pripadnika tzv. Armije BiH u čijem sastavu su, kako navode, zverske zločine činili pripadnici zloglasne jedinice "El mudžahid".

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske obeležiće sutra, 12. aprila, Dan ruskih dobrovoljaca u Višegradu, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera, navode u resornom ministarstvu.

"Naglašavamo da su ruski dobrovoljci tokom borbi iskazali veliku hrabrost, ali da ni protiv jednog od njih Tužilaštvo BiH nije imalo razlog, niti je podiglo optužnicu. Zato smo ne malo iznenađeni formiranjem predmeta u Tužilaštvu BiH zbog obeležavanja Dana ruskih dobrovoljaca", naglasili su iz Ministarstva.

Kako napominju, u čast i iz zahvalnosti ruskim dobrovoljcima zbog toga što su se u toku odbrambeno-otadžbinskog rata "časno, hrabro i dostojanstveno" borili za slobodu srpskog naroda u Republici Srpskoj, podignut je spomenik 2012. godine u Višegradu.

Tužilaštvo BiH saopštilo je u petak, 9. aprila, da je formiralo predmet povodom najave da će sutra biti obeležen Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala