Dvostruka igra Vašingtona: Kurti i Brisel instrumenti za pritisak na Srbiju

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Uzaludni su pozivi Brisela kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da nastavi dijalog s Beogradom, jer uticaj i zadnju reč u Prištini jedino ima američka administracija. Jedini ko je nadležan za Kurtija je – Vašington, koji igra dvostruku igru sa Briselom i Prištinom, a protiv Beograda, kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozvao je Prištinu na nastavak dijaloga s Beogradom, neposredno posle najave Kurtija da će uvesti nove mere Srbiji. Borelj je u pismu Kurtiju naveo da „pretvaranje evropske perspektive Kosova u stvarnost zahteva brz nastavak dijaloga Beograda i Prištine i sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Srbijom“.

Milivojević nema dilemu da je Kurti zapravo instrument Amerike za pritisak na Beograd i da ona jedina može da ga slomi.

„Ponašanje Kurtija, izvesnost dijaloga, platforma za dijalog i sve što je vezano za tu priču zavisi isključivo od Amerike a ne od Brisela jer jedini ko ima uticaj i zadnju reč u Prištini je američka administracija. Priština ujedno samo nju i sluša jer su od nje politički zavisni,“ uveren je Milivojević.

Dvostruka igra Vašingtona

Najave Prištine da će uvesti nove mere reciprociteta Srbiji odnosno, mogućnost uvođenja novih taksi je, podseća Milivojević, povratak na priču Kurtija od prošle godine što nas dovodi pred činjenicu da ako se to desi da će i dijalog opet zavisiti od toga.

S druge strane, kako ističe Milivojević, Srbija prosto nema mogućnosti za ustupke bilo koje vrste, a ako se uopšte želi dijalog to će zavisiti od Vašingtona.

„Kurtijevo ponašanje s jedne strane i nama pokazuje u kojoj meri možemo računati ne samo na Evropsku uniju nego uopšte na mogućnost da oni vode taj dijalog na način koji bi obezbedio da se uopšte postigne bilo šta,“ napominje sagovornik Sputnjika.

Milivojević smatra da je ovo u stvari neka vrsta testa i pritiska na Srbiju da bi ona prihvatila dijalog koji bi podrazumevao da odustane od svojih maksimalističkih ciljeva kao što je insistiranje na Zajednici srpskih opština i nepriznavanju Kosova po svaku cenu.

„Amerika u svemu ovome igra svoju ulogu ali tako da prepušta Uniji da vodi dijalog i pritiska i usmerava dijalog, ali za sebe zadržava pravo da arbitrira. U isto vreme pritiska i Srbiju i Uniju - na EU u smislu da ne može bez Amerike a na Srbiju da odustane od svojih ključnih stavova i da čini ustupke. Pozadina svega je da se Srbija prelomi i da prizna Kosovo“ ističe naš sagovornik. 

Kurti je taj instrument koji Amerika koristi za pritisak na obe pomenute strane a njega usmerava i kontroliše u pravcu i meri, prema potrebama svojih ciljeva.

„Unija je tu posrednik kao i do sada a Amerika je ta koja ima instrumente za konačan uticaj na ceo proces“, uveren je Milivojević.

Nemačka glavni asistent Amerike

Što se tiče pitanje da li Kurti, sprovodeći svoju politiku, može da računa na, kako smatraju pojedini analitičari, pomoć ekstremne desnice u EU, Milivojević kaže da je uticaj tih snaga u Evropi ipak zanemarljiv.

„U Evropi je glavni asistent Amerike Nemačka koja ima isto tako tvrdu poziciju kao Vašington što praktično čini koaliciju Vašington-Berlin koja usmerava priču i koja ima uticaj i na Kurtija, i na dijalog kada je reč o njihovim interesima,“ zaključuje Milivojević. 

Dakle, svaki potez Kurtija treba gledati kao potez koji povlači Amerika kako bi realizovala svoje ciljeve u ovom regionu, zaključuje Milivojević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala