Krim pozvao Erdogana u posetu

© Flickr / Lexis_2kIme Krim potiče iz tatarskog jezika i označava tvrđavu i stene
Ime Krim potiče iz tatarskog jezika i označava tvrđavu i stene - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Šef Odbora za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose krimskog parlamenta Jurij Hempel smatra da stav je Redžepa Tajipa Erdogana o Krimu za žaljenje. On je pozvao turskog predsednika da pokaže mudrost i hrabost  time što će posetiti poluostrvo.
„Ako je zaista mudar i hrabar političar, Erdogan može da dođe na Krim. Krim je otvoren, Rusija teži da vodi otvoren dijalog sa svim državama, gradeći dobrosusedske odnose. Ali, nažalost, od Erdogana za sada čujemo samo kratkovide i izjave uvredljive za Krimljane“, rekao je Hempel.

Prema njegovim rečima, Krim je i faktički i pravno sastavni deo Rusije i Turska ne bi trebalo samo da uzima u obzir to, već i da prizna tu činjenicu.

Predsednici Ukrajine i Turske, Vladimir Zelenski i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
„Zloglasna Krimska platforma": Čemu Zelenski da se nada kada Erdogan obećava?

„Turskim regionima je vreme da grade ekonomske odnose sa ruskim Krimom, a Erdoganu da obrati pažnju pažnju na nacionalistički radikalno rukovodstvo Ukrajine koje grubo gazi ljudska prava organizujući različite blokade poluostrva“, rekao je poslanik.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u Istanbulu, izrazio podršku takozvanoj Krimskoj platformi. Prema njegovim rečima, Ankara podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, njen principijelni stav je nepriznavanje „aneksije“ Krima.

Samit Krimske platforme planiran je za 23. avgust. Na njoj Kijev želi da razgovara o pitanju „povratka“ poluostrva. Ukrajina je predložila da se platformi pridruže brojne države, među kojima su i Turska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala