Apelovao na miran suživot sa Moskvom: Ko je novi kandidat za Bajdenovog savetnika za Rusiju?

© Sputnik / Evgeniй Prяnikov / Uđi u bazu fotografijaDirektor Instututa Kenan u Vašingtonu Metju Rožanski
Direktor Instututa Kenan u Vašingtonu Metju Rožanski - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Pratite nas
Predsednik SAD Džo Bajden razmatra kandidaturu politikologa Metjua Rožanskog za mesto direktora Odeljenja za Rusiju u Savetu za nacionalnu bezbednost, saopštio je američki portal „Aksios“, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.
Kako su precizirali sagovornici medija, Rožanski je veoma cenjen u Americi zbog istraživanja o Rusiji.

​Američki mediji često citiraju njegove stručne komentare, ali nisu retki ni slučajevi loših ocena rada politikologa. S tim u vezi, ukrajinski diplomci sa Institua „Kenan“, na čijem je čelu Rožanski, nazvali su njegov analitički centar „nehotičnim instrumentom političkog mešanja Rusije“.

Rožanski je, između ostalog, kritikovao „antirusku paranoju u stilu Hladnog rata“ i govorio o prekomernoj upotrebi sankcija, kao i o „mirnoj koegistenciji sa Rusijom“ koja je, prema njegovom mišljenju, i dalje imperativ.

Imenovanje Rožanskog na dužnost veoma zabrinjava pristalice pristupa dijaloga sa Moskvom zasnovanog na sili, piše „Aksios“.

Ranije je Bajden istakao važnost saradnje sa Moskvom po pitanjima od zajedničkog interesa, između ostalog, produžetka Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) i pozivanja ruskog lidera Vladimira Putina na virtuelni samit o klimi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala